Fehér Ház: nem lehet megbékélés Szíriában, amíg Aszad elnök hatalmon van

Külföld, 2017.04.10

Addig nem lehet békés rendezés Szíriában, amíg Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmon van - jelentette ki hétfőn a washingtoni  Fehér Ház  szóvivője.

Sean Spicer szokásos napi sajtótájékoztatóján leszögezte: Washington készen áll arra, hogy további légicsapásokt mérjen Szíriára.

A szóvivő kifejtette, hogy a Trump-kormányzat álláspontja szerint mindazonáltal az Iszlám Állam terrorszervezet megfékezése.a legfontosabb, amit a szíriai nép megsegítéséért tehetnek: A szóvivő nem a Trump elnök által korábban megnevezett célt, azaz a terrorszervezet megsemmisítését említette, hanem szó szerint megfékezéséről beszélt. .

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Iszlám Államra mért csapással megteremtődik a lehetőség arra is, hogy politikai úton történjék személyi változás a szír vezetésben. A szóvivő a védelmi minisztérium adataira hivatkozva közölte azt is, hogy a múlt péntekre virradóra végrehajtott Szíria elleni légicsapásokban a szíriai repülőgépek 20 százaléka megsérült vagy teljesen használhatatlanná vált.

James Mattis, védelmi miniszter a sajtóértekezlettel egy időben adott ki közleményt erről, s a többi között leszögezte azt is, hogy mivel a légicsapások tönkretették az üzemanyagtöltő-állomásokat és a hadianyag-raktárakat is, ennek következtében a szíriai kormány képtelen újratölteni a repülőgépeit. "A szíriai kormány helytelenül cselekedne, ha ismét vegyi fegyvereket vetne be" - olvasható a Mattis miniszter által aláírt közleményben. A szóvivői értekezleten újságírói kérdésekre válaszolva Sean Spicer kitért az amerikai-kínai elnöki tárgyalásokra is, s elmondta, hogy máris folynak a konzultációk az amerikai export növelésének lehetőségeiről. A szóvivő bejelentette azt is, hogy kedden Washington vendége lesz a NATO főtitkára. Jens Stoltenberget a Fehér Házban fogadja Doanld Trump is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!