Fehér Ház: Washington fenntartja magának a jogot az önvédelemre Szíriában

Külföld, 2017.06.19

Az Egyesült Államok fenntartja magának az önvédelemhez  való jogot Szíriában - hangsúlyozta hétfőn a Fehér Ház szóvivője.

Sean Spicer szokásos napi sajtótájékoztatóján fejtette ki az amerikai kormány álláspontját.

A szóvivő leszögezte: az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen Szíriában harcoló nemzetközi koalíciós erők - amelyek vezetője az Egyesült Államok - fenntartják maguknak a jogot az önvédelemre. Spicer hangsúlyozta: az amerikai kormányzat - az újonnan kialakult feszültség ellenére - továbbra is szeretné megőrizni a kommunikációs csatornákat Moszkvával.

Hasonló értelemben nyilatkozott órákkal korábban Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke is, aki a Nemzeti Sajtóklubban tartott rendezvényen hangsúlyozta, hogy Washington "órákon belül" szeretné helyreállítani a szíriai légtérben történő légi egyeztetést Moszkvával. Dunford akkor azt is hozzátette, hogy a földi egyeztetés a Katarban lévő amerikai légitámaszpont és Oroszország között változatlan.

Washington és Moszkva között a hétvégén alakult ki újabb feszültség: egy amerikai vadászgép ugyanis - később önvédelemre hivatkozva - lelőtte a szíriai légierő egyik harci repülőgépét.

Az orosz védelmi minisztérium válaszul hétfőn reggel bejelentette: felfüggeszti a légi egyeztetést Washingtonnal s egyúttal az amerikaiak vezette nemzetközi koalíciós erők repülőgépeit és drónjait célpontnak tekinti az Eufrátesz folyótól nyugatra fekvő területeken.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!