Fehérorosz elnökválasztás - Elítélte a tüntetők elleni minszki fellépést a cseh kormányfő és a külügy

Külföld, 2020.08.10

Elítélte a tüntetők elleni minszki rendőri erőszakot Andrej Babis cseh kormányfő.

Babis a Twitteren hétfőn megjelent bejegyzésében azt írta, hogy a fehéroroszoknak is joguk van a szólásszabadságra és a demokráciára. A rendőrök erőszakos fellépését a fehérorosz tüntetők ellen a cseh külügyminisztérium és a cseh ellenzék is bírálta.

"Elítélem a rendőri erőszakot és a brutális rendőri fellépést a békés tüntetők ellen Minszkban. Ez olyan eljárás, amelynek semmi keresnivalója sincs a mai Európában" - írta Andrej Babis.

"Az elnökválasztás eseményeit és az azt követő erőszakos összecsapásokat figyelemmel kísérjük. A jelöltek és az ellenzék elleni konkrét fellépéseket ki kell vizsgálni" - vélekedett Rudolf Jindrák, a cseh államfő külügyi főtanácsadója a Twitteren. Jirí Ovcácek, az elnök szóvivője újságírók érdeklődésére azt mondta, hogy az államfői iroda Jindrák szavaihoz nem kíván semmit sem hozzátenni.

A cseh külügyminisztérium hétfőn nyilatkozatban bírálta a fehérorosz rendőrség fellépését a tüntetők ellen, és felszólította a fehérorosz kormányt, hagyja abba a lakosok büntetését alkotmányos jogaik gyakorlásáért.

A vasárnapi fehérorosz elnökválasztást, amelyet hivatalos közlések szerint ismét Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő nyert meg, a cseh külügyminisztérium az ellenzéki jelöltek kizárása miatt nem tartja szabadnak és demokratikusnak - olvasható a cseh diplomácia nyilatkozatában.

A legutóbbi fehéroroszországi fejleményeket élesen bírálta és elítélte a csehországi ellenzék is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!