Fehérorosz elnökválasztás - Európa Tanács: az emberi jogokat és a jogállamiság normáit tiszteletben kell tartani

Külföld, 2020.08.10

A fehérorosz hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk a jogállamiság normáit, és biztosítaniuk kell az alapvető emberi jogok akadálytalan gyakorlását - jelentette ki Rik Daems, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke a Fehéroroszországban tartott elnökválasztásra és az azt követő megmozdulások résztvevői ellen alkalmazott erőszakra reagálva hétfőn.

Daems közleményében aggodalmát fejezte ki a rendőrség és a katonaság erőszakos fellépése, valamint számos tüntető előállítása miatt.

Kijelentette, a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezés szabadsága a demokratikus társadalmak alapvető pillére, valamint a pluralista és demokratikus politikai folyamatok szükséges feltétele. Mint emlékeztett, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése már korábban egy "valóban korszerű és versenyképes politikai rendszer" megteremtésére szólította fel a fehérorosz hatóságokat, amelyben a pártok és a jelöltek akadályok nélkül vehetnek rész választásokon, kampányolhatnak, és amelyben a választók szabad és megalapozott döntéseket hozhatnak.

Tájékoztatása szerint Fehéroroszország 1997-ben kérte felvételét az Európa Tanácsba, a demokratikus haladás hiánya miatt azonban ez mind ez idáig nem jöhetett létre. Annak ellenére, hogy a vasárnap tartott választások "mély csalódást okoztak", az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése továbbra is várakozással tekint az európai demokratikus értékek teljes mértékű érvényesülésére Fehéroroszországban - tette hozzá a közgyűlés elnöke.

A minszki választási bizottság hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint a vasárnapi elnökválasztáson a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka győzött a szavazatok 80,23 százalékával. A fő ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja pedig 9,9 százalékot szerzett.

Az ellenzék kétségbe vonja a választás tisztaságát. Az exit poll eredmények közzététele után az országban több helyen is összecsapások törtek ki a rendőrség és az ellenzék hívei között, ezekben a Vjaszna-96 (Tavasz-96) jogvédő szervezet szerint egy tüntető meghalt, több pedig megsebesült, sok embert őrizetbe vettek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!