Fehérorosz elnökválasztás - Mateusz Morawiecki rendkívüli uniós csúcs összehívását sürgeti

Külföld, 2020.08.10

Az Európai Unió (EU) rendkívüli csúcstalálkozójának összehívását sürgeti Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő abban a levélben, amellyel hétfőn a fehéroroszországi helyzet miatt Charles Michelhez, az Európai Tanács és Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordult - közölte a lengyel kormányszóvivő.

A levélről beszámoltak a lengyel miniszterelnöki hivatal honlapján is. A vasárnapi fehéroroszországi elnökválasztás után "a hatalom erőszakot alkalmazott az országban a változásokat követelő állampolgárokkal szemben" - olvasható a közleményben.

Morawieckinek az uniós csúcstalálkozó összehívására tett kezdeményezését a közlemény azzal indokolta, hogy "szolidárisan támogatni kell" Fehéroroszország állampolgárainak szabadságtörekvéseit.

Hétfő délután a PAP hírügynökség uniós forrásokra hivatkozva közölte: Morawiecki a nap folyamán von der Leyennel és Várhelyi Olivérrel, az Európai Bizottság szomszédságpolitikai és bővítési biztosával egyeztetett, Charles Michel pedig arról tájékoztatta Morawieckit, hogy Fehéroroszország ügyét a szeptemberre tervezett uniós csúcstalálkozón napirendre tűzik.

A fehérorosz választási bizottság hétfőn ismertetett, a nap folyamán kismértékben módosított előzetes adatai szerint a vasárnapi elnökválasztáson a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka győzött a szavazatok 80,08 százalékával. A fő ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja 10,9 százalékot szerzett.

Az ellenzék kétségbe vonja a választás tisztaságát. A hivatalos exit poll-eredmények közzététele után az országban több helyszínen is összecsapások törtek ki a rendőrség és ellenzéki tüntetők között, többen megsérültek, sokakat őrizetbe vettek. Lukasenka cáfolta, hogy halálos áldozata is lenne a rendőri beavatkozásnak.

Még vasárnap éjjel kiadott közös nyilatkozatában a demokratikus elvek betartására szólította fel a minszki hatóságokat Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök, és aggodalmát fejezte ki hétfő reggeli nyilatkozatában a lengyel külügyi tárca is.

Később a PAP hírügynökségnek adott interjúban Jacek Czaputowicz külügyminiszter közölte: javasolta Josep Borrellnek, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének az EU Tanácsa miniszteri szintű értekezletének sürgős összehívását, akár videokonferencia formájában.

Az EU-nak "egységes, erős hangon kell kimondania, hogy Európában már nem lehet az állampolgárokkal gumilövedék és vízágyú segítségével párbeszédet folytatni" - jelentette ki Czaputowicz. Felidézte: az EU az utóbbi években határozottan kinyilvánította, hogy kész az együttműködésre Fehéroroszországgal, egyebek között a keleti partnerség keretében.

A PAP úgy értesült, hogy az uniós külügyminiszterek informális augusztusi berlini értekezletükön vitatják meg a fehéroroszországi helyzetet. Hamarosan pedig a 27 tagállam nevében "határozott állásfoglalást" fognak kiadni - mondta el a lengyel hírügynökségnek egy brüsszeli forrás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!