Fehérorosz elnökválasztás - Washington támogatja a független nemzetközi vizsgálatot

Külföld, 2020.08.20

Washington támogatja a független nemzetközi vizsgálatot a fehéroroszországi választások szabálytalanságainak és a visszaéléseknek a feltárására - szögezte le Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csütörtökön.

Az amerikai diplomácia irányítója az Egyesült Államok "mély aggodalmát" fejezte ki a fehérorosz elnökválasztások "komoly hiányosságai" miatt.

A közleményben Mike Pompeo ismételten Washington támogatásáról biztosította "a fehérorosz népet", és arra szólította fel a minszki vezetést, hogy folytasson párbeszédet az ellenzék által létrehozott országos koordinációs tanáccsal.

"Megerősítjük korábbi elkötelezettségünket Fehéroroszország önállósága és területi épsége mellett, és ugyanígy kiállunk a fehérorosz nép azon jogáért, hogy külső beavatkozástól mentesen választhassa meg a vezetőit és a követendő utat" - fogalmazott az amerikai tárcavezető.

Erőteljesen elítélte a békés tüntetők és újságírók elleni erőszakot, az ellenzéki jelöltek és a békés tüntetők őrizetbe vételét, a letartóztatottakkal szemben elkövetett visszaéléseket és az internetszolgáltatás leállítását. Követelte az igazságtalanul fogva tartottak azonnali szabadon bocsátását és az eltűntek számbavételét is.

"Az Egyesült Államok a fehérorosz nép akaratát tükröző szabad és tisztességes választásokat támogatja" - írta a közleményben Pompeo, hangsúlyozva, hogy az augusztus 9-én rendezett voksolások "nem feleltek meg ennek az elvárásnak".

A külügyminiszter felszólította a fehérorosz kormányzatot, hogy fogadja el az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közvetítői ajánlatát az ellenzékkel, illetve a fehérorosz társadalommal folytatandó párbeszéd megkönnyítésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!