Fehérorosz válság - Lengyel külügyminisztérium: Lukasenka nem tekinthető legális elnöknek

Külföld, 2020.09.23

A szerdán újból beiktatott Aljakszszandr Lukasenka nem tekinthető legális elnöknek - szögezték le a lengyel külügyi tárca Twitter-honlapján közzétett bejegyzésben.

"A nem demokratikus választásból kikerült elnököt" nem lehet legálisnak tekinteni, "függetlenül attól, hogy beiktatása titokban vagy nyilvánosan történik" - áll a varsói állásfoglalásban.

Lengyelország nem találta demokratikusnak az augusztus 9-ei fehérorosz elnökválasztást. Varsó az új, szabad és tisztességes szavazás megtartásától teszi függővé annak az "új Marshall-tervnek" nevezett, a fehérorosz gazdaság támogatását célzó, körülbelül egymilliárd eurót érő projektnek az elindítását, amelyet Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a visegrádi csoport (V4) nevében az európai uniós állam- és kormányfők jövő heti csúcstalálkozóján akar bemutatni.

Aljakszszandr Lukasenka a hivatalos adatok szerint a szavazatok több mint 80 százalékával nyerte meg az augusztusi elnökválasztást. Az ellenzék csalásra hivatkozva nem fogadja el az eredményt, és az időközben Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaját tekinti államfőnek. Az országban rendszeresek a tüntetések, amelyek nagyságrendje sajtójelentések szerint vasárnaponként százezres.

A fehéroroszországi állami hírügynökség (BeITA) szerdán jelentette, hogy Lukasenka letette a hivatali esküt. Az előre nem bejelentett és a jogszabályokkal ellentétben a közszolgálati televízióban nem közvetített szertartást a beszámoló szerint száz ember jelenlétében tartották meg Minszkben, a Függetlenség Palotájában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!