Féléves csúcson a németországi infláció februárban

Külföld, 2020.03.13

Februárban féléves csúcson tartotta magát a németországi infláció a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken publikált végleges adatai alapján.

Februárban az egy évvel korábbihoz képest 1,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Németországban a Destatis előzetes becslését megerősítő végleges adatai szerint. A németországi infláció januárban is 1,7 százalék, hathavi csúcs volt.

A legnagyobb mértékben az élelmiszerek ára emelkedett februárban, 3,3 százalékkal. Ezen belül a gyümölcsök ára 9,0 százalékkal, a húsáruké 8,0 százalékkal. Az étkezési zsírok és olajok ára 6,5 százalékkal csökkent.

Az energiaárak 2,0 százalékkal emelkedtek februárban. Energiaárak nélkül 1,5 százalékos volt a februári német infláció. Az energiaárakon belül az áram ára 4,4 százalékkal ment feljebb, az üzemanyagok ára pedig 3,0 százalékkal. Az üzemanyagokon belül a benzin ára 4,4 százalékkal ment fel, a dízelé 0,3 százalékkal csökkent. A fűtőolaj ára 10,1 százalékkal csökkent.

Az előző havihoz képest 0,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak februárban. Januárban 0,6 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az előző havihoz képest.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált árindex, a HICP éves bázison 1,7 százalék lett februárban a januári 1,6 százalék után, havi bázison pedig 0,6 százalék a januári mínusz 0,8 százalék után.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2020/03/PD20_091_611.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!