Felforgatás vádjával hét év börtönre ítélték egy pekingi ügyvédi iroda volt vezetőjét

Külföld, 2016.08.04

Hét év börtönre ítélték felforgatás miatt annak a pekingi ügyvédi irodának a volt vezetőjét, amely a tavalyi - ügyvédeket, aktivistákat és segítőiket érintő - kiterjedt őrizetbe vételek középpontjában állt - jelentette a kínai online média csütörtökön.

Az 51 éves Csou Si-fenget, a pekingi Fengzsuj (Fenrui) iroda egykori igazgatóját bűnösnek találták, amiért utasította munkatársait "valótlan hírek terjesztésére és arra, hogy egyes érzékeny ügyekből csináljanak szenzációt". A vád szerint tevékenysége a Kínai Kommunista Párt (KKP) hatalmának megdöntésére irányult.

A tiencsini 2-es számú városi középfokú bíróságon két tanú vallott Csou ellen, az egyik a munkaközösség volt tagja, egy ügyvéd, Huang Li-csün, a másik Csaj Jan-min aktivista, akit két nappal korábban már felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek. Mindketten azt állították, hogy Csou arra használta fel az "érzékeny ügyeket", hogy a KKP ellen hangolja a közvéleményt.

A bíróságon lejátszottak egy 2015. februári hangfelvételt is, amelyen Csou munkatársai előtt, egy ebéd alkalmával úgy fogalmazott, hogy "a hajó süllyed, és rendben van, ha több homokot pakolunk rá".

Írásos nyilatkozatában kijelentette: tevékenységével felkeltette a külföldi külképviseletek és nem kormányzati szervezetek érdeklődését is. "Összejátszottak velem, mert ellenzik a kínai szocialista rezsimet" - állította.

A Fengzsuj ügyvédi iroda számos olyan ügyben volt érintett, amelyek a nemzetközi érdeklődés középpontjába kerültek. Részük volt a 2008-as tejporszennyezéssel kapcsolatos perben, képviseltek máskéntgondolkodókat, mint például a vak emberjogi aktivistát, Csen Kuang-csenget, a szeparatista uszításért végül életfogytiglani börtönt kapott ujgur tanárt, Ilham Tohtit és az adócsalás miatt perbe fogott Aj Vej-vej képzőművészt is.

Csou a nyilvánosság előtt közölte: bűnösnek érzi magát és nem kíván fellebbezni az ítélet ellen. Egyúttal bocsánatot kért a "kommunista párt 90 milliós tagságától és a kormánytól".

A tavaly júliusi hatósági rajtaütések keretében elfogott ügyvédek és segítőik ellen az volt a vád, hogy megrendelésre szerveztek tüntetéseket konkrét ügyekben, helyenként a bírósági eljárást befolyásoló szándékkal. A "statisztáknak" állítólag alkalmi díjat fizettek; előfordult, hogy videókat forgattak és különböző megosztó portálokra töltötték fel azokat.

Az őrizetbe vételekre közvetlenül azt követően került sor, hogy a kelet-kínai Santung tartomány Vejfang városában egy tárgyalás idején transzparensekkel felszerelt tüntetők kiabálták a bíróság épülete előtt, hogy a vádlott, Hszü Jung-ho köztisztviselő ártatlan, igaztalanul vádolják korrupcióval.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!