Felfüggesztett szabadságvesztést kapott egy orosz blogger, aki templomban keresett pokémonokat

Külföld, 2017.05.11

Három és fél évi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy jekatyerinburgi bíróság csütörtökön Ruszlan Szokolovszkij bloggert, aki tavaly videofelvételt töltött fel a YouTube-ra arról, hogy a város egyik templomában keresett pokémonokat.

Szokolovszkijt a bíróság mind a kilenc ellene emelt vádpontban, egyebek között vallási gyűlölet szításában és a vallásszabadság alapjogának megsértésében bűnösnek találta. Halmazati büntetésként eltiltották a nyilvános rendezvényeken való részvételtől és lakóhelye elhagyásától, valamint kilenc, az internetre feltöltött videó törlésére kötelezték.

Szokolovszkij a Pokémon Go videojáték résztvevőjeként okostelefonjával gúnyolódó felvételeket készített abban a jekatyerinburgi templomban, amelyet az utolsó orosz cár, II. Miklós és családja bolsevikok által végrehajtott meggyilkolásának helyszínén emeltek. Videóját csaknem 2 millióan tekintették meg.

Az ítélethirdetésig házi őrizetben tartott Szokolovszkijt a Memorial jogvédő szervezet politikai fogolynak minősítette, ügyét pedig az Amnesty International "a véleményszabadság elleni abszurd támadásnak" nevezte.

Az elítélt ügyvédje a verdikt miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) kíván fordulni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!