Felháborítónak tartja a kárpátaljai magyar iskolák pedagógusainak ukrán nyelvtudás szerinti listázását a KMPSZ

Külföld, 2017.01.26

Felháborítónak tartja a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség (KMPSZ), hogy a Kárpátalja megyei oktatási főosztály körlevélben szólította fel a magyarok által is lakott járások tanügyi hivatalait és a megye magyar iskoláinak igazgatóhelyetteseit, hogy készítsenek listákat a tanintézetekben oktató pedagógusokról ukrán nyelvtudásuk szintjének feltüntetésével - közölte csütörtökön Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke telefonon az MTI-vel.

Orosz Ildikó elmondta, hogy alig néhány napja nyújtották be az ukrán parlamentnek azt a nyelvtörvénytervezetet, amely elfogadása esetén kizárólagossá tenné az ukrán nyelv használatát az élet minden területén. Azonban még érvényben van a korábbi, kisebbségbarát nyelvtörvény is, és az új jogszabály tervezetének a tárgyalását el sem kezdték, a Kárpátalja megyei oktatási főosztály - az Oktatási Minisztérium utasítására - a napokban máris "cinikus hangvételű" körlevélben szólította fel a magyarok által is lakott járások tanügyi hivatalainak vezetőit és a magyar iskolák igazgatóhelyetteseit, hogy állítsanak össze listákat a tanintézeteikben oktató pedagógusokról aszerint, hogy milyen szinten beszélik az ukránt - tette hozzá.

A szakember kifejtette: mind az érintett pedagógusok, mind a KMPSZ felháborítónak tartja az intézkedést, mert szerinte az egyfelől sérti a személyiségi jogokat, másfelől az iskolák igazgatói és helyetteseik nincsenek felhatalmazva az ukrán nyelvtudás minősítésére, tehát eleve nem jogosultak a nyelvismeret szintjének megállapítására. Ennek kapcsán le kell szögezni - folytatta Orosz Ildikó -, hogy az ukrán oktatási rendszerben dolgozó minden pedagógus az ukrán állam által kiadott diplomával, oklevéllel rendelkezik. Hosszú évek óta tesztelik a felsőoktatási intézményekbe történő felvételin az ukrán nyelvtudást, s aki nem ismeri az ukránt, az eleve be sem kerülhet a felsőoktatásba, ahol ugyancsak négy évig kötelező tantárgy az ukrán nyelv - mutatott rá. Megjegyezte: intézkedésével az ukrán állam most felülbírálja saját korábbi döntését. Emlékeztetett arra is, hogy a magyar iskolák pedagógusai a saját tantárgyaikat magyar nyelven és nem ukránul oktatják.

A KMPSZ elnöke befejezésül elmondta, felháborítónak tartja, hogy az oktatási hatóságok nem a magyar pedagógusok szakmai felkészültségével, munkájuk értékelésével foglalkoznak, hanem "diszkriminatív módon" az ukrán nyelvtudásukat firtatják. A KMPSZ írásban fog tiltakozni az ügyben az Oktatási Minisztériumnál - közölte Orosz Ildikó.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!