Felháborodott kijeviek feldúlták az Kijivenerho áramszolgáltató cég ügyfélszolgálati irodáit

Külföld, 2017.08.25

Felháborodott kijeviek dúltak fel egy nap alatt két ügyfélszolgálati irodát, amely a Rinat Ahtemov, Ukrajna leggazdagabb donyecki oligarchájának érdekeltségébe tartozó, az ukrán fővárosi lakásokat árammal és távfűtéssel ellátó Kijivenerho vállalathoz tartozik - adta hírül pénteken a Facebookon Alekszij Kucserenko volt miniszter, aki a kommunális szolgáltatásokért felelős egykori tárcát irányította még Julija Timosenko kormányában 2007-2010 között.

Az incidens csütörtökön történt. Az exminiszter által közzétett fotókon összetört bútorok és technikai eszközök láthatók. A politikus szavai szerint a tettet egyszerű kijevi lakosok, azaz nem "tyituskók vagy másfajta felbérelt verőlegények" követték el, az oka pedig az, hogy elégedetlenek a vállalat üzletpolitikájával, beleértve a tarifaképzést.

Júliusban a Kijivenerho azzal fenyegetőzött, hogy fennakadások lesznek a téli fűtési szezonban, ha a kijevi lakosok nem fizetik be szeptember végéig felhalmozott rezsitartozásaikat. A Naftohaz ukrán állami gázvállalat ugyanis kilátásba helyezte hogy október 1-jével felbontja szerződését a Kijivenerhóval, amely felé jelentős tartozást halmozott fel.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint Tetyana Hraznova, a cég pénzügyi igazgatója július végi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy míg a Kijivenerho 2,9 milliárd hrivnyával, azaz csaknem 30 milliárd forinttal tartozik a Naftohaznak, addig a szolgáltatóvállalatnak a lakossági fogyasztók 3,6 milliárd hrivnyával, vagyis több mint 36 milliárd forinttal.

Ugyancsak a múlt hónap végén jelentette be a Kijivenerho, hogy ismét megemelte a meleg víz és a távfűtés díját az ukrán fővárosban. A sokakat sokkoló összegű számlákat augusztus 21-én kapták meg a kijeviek, akiknek többségénél ráadásul egész júliusban a szokásos nyári karbantartások miatt nem is volt melegvíz-szolgáltatás. A Regnum hírportál példaként idézte egy kijevi nő esetét, aki elpanaszolta, hogy június vége óta nem volt meleg víz a lakásában, mégis 205 hrivnyás, több mint 2000 forintos számlát kapott 2,4 köbméter állítólagos melegvíz-fogyasztás után.

A Kijivenerho részvényeinek többsége - több mint 79 százaléka - Ahmetov DTEK nevű holdingjának tulajdonában van, utóbbi a legnagyobb magánkézben lévő energetikai vállalatcsoport Ukrajnában.

A Forbes magazin ukrán kiadása 2016-ban 2,3 milliárd dollárra becsülte Rinat Ahmetov vagyonát, ami ugyan egy év alatt jelentősen megcsappant - 2015-ben még 4,6 milliárd dollár volt - ennek ellenére még mindig ő Ukrajna leggazdagabb embere. A Forbes szerint az üzletember vagyona főként a vasérc és a fémek világpiaci árának esése miatt csökkent a felére, továbbá Ahmetov szinte valamennyi vállalata jelentős hiteltartozást halmozott fel. Elemzők szerint a donyecki oligarcha a nyilvános politizálástól távol tartja magát, de a fegyveres konfliktus sújtotta megyében lévő vállalatai, üzleti érdekeltségei védelme érdekében anyagilag támogatja a kelet-ukrajnai szakadárokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!