Felhagy a Telegram blokkolásával az orosz távközlési hatóság

Külföld, 2020.06.18

Felhagy a Telegram üzenetküldő szolgáltató oroszországi hozzáférhetőségének blokkolásával az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor.

"Pozitívan értékeljük a Telegram alapítója (Pavel Durov) készségét a terrorizmus és a szélsőségesség elleni fellépésre" - közölte a hatóság csütörtökön, majd eltávolította a telegram.org oldalt az Oroszországban betiltott hírforrások kistájáról.

A blokkolást elrendelő moszkvai kerületi bírósági ítélet továbbra is hatályos, ám a fővárosi bíróság úgy tájékoztatta az Interfax hírügynökséget, a Roszkomnadzor maga döntheti el, hogy érvényt szerez-e a verdiktnek.

A Roszkomnadzor a főügyészség felhatalmazásával több mint két éven át eredménytelenül próbálkozott a Telegram blokkolásával, miután a szolgáltató megtagadta, hogy kiszolgáltassa kommunikációjának kódkulcsait a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB). Az FSZB szerint a szentpétervári metróban 2017-ben elkövetett terrortámadás részvevői a Telegram segítségével érintkeztek egymással.

Durov azt mondta akkor, hogy műszaki értelemben megvalósíthatatlan a kódkulcsok kiadása. Emellett azzal is érvelt, hogy a szolgálat követelése sérti az orosz alkotmány 23., a levéltitkot garantáló cikkét. Az Interfax hírügynökség úgy értesült, hogy a Telegram rendszergazdái továbbra sem szolgáltatják ki a kulcsokat, de konkrét terrorelhárítási ügyekben együttműködnek az orosz hatóságokkal

Áprilisban az Igazságos Oroszország párt két képviselője törvénytervezetet nyújtott be a parlament alsóházában az alkalmazás blokkolásának feloldásáról. A szerzők, Fedot Tumuszov és Dmitrij Jonyin a kezdeményezést azzal indokolták, hogy a Telegramot az orosz állami szervek még a Covid-19-fertőzésre vonatkozó hivatalos adatok közlésére is felhasználják. A távközlési tárca - amely szintén támaszkodik a szolgáltatóra a járvány miatt külföldön rekedt orosz állampolgárok hazajuttatásának ügyében - nem támogatta a jogszabálytervezetet.

Harmincöt éves alapítója szerint a londoni székhelyű Telegramnak több mint 30 millió felhasználója van Oroszországban, köztük minisztériumok és más hivatalos szervek.

A nemzetközi sajtóban "orosz Zuckerbergként" emlegetett Durov egyik alapítója volt a 2006-ban elindított VKontaktye (VK) közösségi oldalnak is, amely a maga csaknem 480 millió regisztrált felhasználójával mára Európa egyik legnagyobbja ebben a kategóriában. Durovot, aki az oroszországi választási csalások ellen tiltakozó 2011-2012-es tüntetések idején nem volt hajlandó blokkolni az ellenzéki felhasználókat, a Kremlhez közeli befektetők sorozatosan kiszorították.

Vezérigazgatói pozícióját 2014-ben veszítette el. A VKontaktye fölött az ellenőrzést 2017-ben teljes egészében az Aliser Uszmanov milliárdos által kontrollált Mail.ru vette át.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!