Felmentett egy ellenzéki aktivistát az orosz legfelsőbb bíróság

Külföld, 2017.02.22

Felmentette szerdán az orosz legfelsőbb bíróság Ildar Dagyin ellenzéki aktivistát, akit eddig egyedüliként ítéltek el Oroszországban a nem engedélyezett tüntetéseken történő részvételt büntető 2014-es törvény alapján.

A törvénnyel az orosz hatóságok a 2011-ben és 2012-ben Moszkvában történt ellenzéki tömegmegmozdulásokhoz hasonló eseményeknek kívánták elejét venni.

Ügyvédje szerint a 34 éves Dagyint csütörtökön helyezik szabadlábra. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő közölte, hogy a Kreml tiszteletben tartja az ítéletet.

Az orosz alkotmánybíróság február 10-én rendelte el a korábbi ítélet felülvizsgálatát, rámutatva, hogy nem vonható felelősségre olyan személy, aki olyan békés megmozdulásokban vesz részt, amelyek nem jelentenek veszélyt mások életére és testi épségére.

A legfelsőbb bíróság a szövetségi ügyészség javaslatára mentette fel a büntetlen előéletű Dagyint, akit 2015 végén ítéltek el három évre, amiért részt vett több nem engedélyezett tüntetésen. A verdiktet tavaly márciusban két és fél évre enyhítették.

A Karéliában fogva tartott Dagyin 2016 novemberében kínzással vádolta meg őreit. A nagy feltűnést keltő állítását a hivatalos vizsgálat eddig nem erősítette meg, de a foglyot mindenesetre átszállították a szibériai Altaji terület egyik börtönébe.

Az orosz főügyészi hivatal szerdán közölte, hogy új vizsgálatot indít Dagyin kínzásra vonatkozó panasza ügyében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!