Felmérés: a romániai választók harmada szavazna a kormányzó Nemzeti Liberális Pártra

Külföld, 2020.05.13

Egy friss közvélemény-kutatás szerint Romániában a választók mintegy harmada szavazna a kormányzó Nemzeti Liberális Pártra (PNL) az önkormányzati és a parlamenti választásokon egyaránt.

A Társadalmi Kutatások Irodája (BCS) által május 1-7. között országosan reprezentatív mintán végzett felmérés eredményeit szerdán ismertette az Agerpres hírügynökség.

Az önkormányzati választásokon a jobboldali PNL jelöltjeire a válaszadók 32,5 százaléka, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjeire 25,3 százalék, a liberális Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) szövetség jelöltjeire 19,8 százalék, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjeire 5,9, a Traian Basescu volt államfő által alapított jobboldali Népi Mozgalom Párt (PMP) jelöltjeire 5,3, a Victor Ponta volt baloldali miniszterelnök által vezetett Pro Románia Párt jelöltjeire a megkérdezettek 5,2 százaléka szavazna. A válaszadók 27,8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem menne el szavazni, vagy nem döntötte még el, hogy mely párt jelöltjeit támogatná.

Romániában júniusban kellett volna tartani az önkormányzati választásokat, de a koronavírus-járvány miatt a helyi választottak mandátumát az év végéig meghosszabbították. A választás új időpontja még nincsen kitűzve. Az év végén kellene tartani a parlamenti választásokat is az országban. Az erre vonatkozó kérdésre a válaszadók hasonló rangsort alakítottak ki.

A parlamenti választásokon a megkérdezettek 33 százaléka a jelenleg kisebbségben kormányzó PNL-t, 22,5 százalék a PSD-t, 22 az USR-PLUS szövetséget, 6,5 százalék a PMP-t, 5,3 százalék az RMDSZ-t, 5,1 százalék pedig a PMP-t támogatná. Más pártok nem lépnék át az ötszázalékos küszöböt. Itt a megkérdezettek 25,8 százaléka válaszolta, hogy nem menne el szavazni, vagy nem tudja, hogy mely pártot támogatná.

A politikusok, közéleti személyiségek népszerűségi listáját Klaus Iohannis államfő vezeti, de az ő esetében is kevesebben vannak azok (43 százalék), akik erősen bíznak vagy bíznak benne, mint azok (56 százalék), akik nem, vagy egyáltalán nem. Margit hercegnő, Mihály egykori király szimbolikus tisztséggel bíró lánya következik a bizalmi rangsorban 31 százalékkal, majd Traian Basescu (29), Dacian Ciolos PLUS-elnök (27) és Gabriela Firea, Bukarest baloldali polgármestere (26) következik. Ludovic Orban jobboldali miniszterelnök a rangsor hatodik helyére került 24 százalékos bizalmai indexszel. A megkérdezettek 73 százaléka nem, vagy egyáltalán nem bízik meg benne, három százalék pedig nem hallott róla. A PSD ideiglenes elnöke, Marcel Ciolacu még ennél is rosszabbul áll: benne a megkérdezettek 16 százaléka bízik. Csak egy százalékkal kisebb, 15 százalékos Kelemen Hunor RMDSZ-elnök bizalmi indexe.

A BGS más közérdekű témákra is rákérdezett a felmérés során. Mint közölték: a megkérdezettek 57 százaléka támogatná, 24 százaléka ellenezné Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülését, 47 százalékuk az euró bevezetése mellett, 33 százalék ellene foglalt állást.

A felmérés 1545 romániai és 155 külföldön élő felnőtt román állampolgár megkérdezésével készült 2,7 százalékos hibahatárral.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!