Felmérés: egyre népszerűbbek a Zöldek Ausztriában

Külföld, 2020.01.10

Egyre népszerűbbek a Zöldek Ausztriában a Research-Affairs-Institut január első felében végzett felmérése szerint - ismertette csütörtökről péntekre virradóan a kutatás eredményét az osztrák sajtó.

Ha vasárnap parlamenti választásokat tartanának Ausztriában, az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek várhatóan jobb eredményt érnének el, mint a szeptember 29-i általános választásokon - derül ki a felmérésből. Sebastian Kurz pártja 39 százalékos támogatást kapna, míg a választáson a voksok 37,5 százalékát szerezték meg. A Zöldeket pedig a megkérdezettek 17 százaléka támogatta, így a szociáldemokratákkal (SPÖ) osztoznának a második helyen. Werner Kogler pártja szeptember végén a voksok 13,9 százalékát kapta.

A Szabadságpárt (FPÖ) népszerűsége ezzel szemben tovább csökkent; 12 százalék szavazna rájuk; a pártnak 2003 óta nem volt ennyire rossz eredménye. A NEOS - Új Ausztria és Liberális Fórum - nevű fiatal liberális párt továbbra is kilenc százalékon áll. A DAÖ (Die Allianz für Österreich) elnevezésű, 2019 decemberében a Szabadságpártból kivált képviselők által alapított jobboldali szervezet három százalékot érne el, így nem jutna be a parlamentbe. A néppárt és a Zöldek által alakított kormánykoalíció összetételével a megkérdezettek 12 százaléka nagyon elégedett; 42 százalékuk többnyire elégedett; a megkérdezettek 46 százaléka ugyanakkor nem elégedett az új koalícióval. Az osztrákok hatvan százaléka azonban örül annak, hogy az ÖVP-nek és a Zöldeknek sikerült egyezségre jutnia. A két párt szimpatizánsai többnyire elégedettek a kormányprogrammal. 82 százalékuk vélekedik úgy, hogy az ÖVP programja érvényesült elsősorban a program összeállításakor. A Néppárt a migráció, a biztonság, a szociális ügyek, az adócsökkentés és az oktatás területén érvényesítette elképzeléseit, míg a klímavédelem és az átláthatóság a Zöldek elképzelése alapján került be a programba. A megkérdezettek 64 százaléka azonban úgy véli, a Zöldek nem jártak rosszul azzal, hogy a kormányzati munkában való részvétel mellett döntöttek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!