Felmérés: a csehek minden korábbinál elégedettebbek a demokrácia helyzetével

Külföld, 2017.03.29

A lakosság 60 százaléka elégedett a demokrácia helyzetével Csehországban, ami az utóbbi másfél évtizedben, amióta ezt a témát országos szinten vizsgálják, a legmagasabb arány - derült ki abból a felmérésből, amelynek eredményét szerdán hozták nyilvánosságra Prágában.

Ellenkező véleményt, hogy a demokrácia nem jól működik Csehországban, az emberek 36 százaléka fogalmazott meg. Négy százalék azt állította, nincs egyértelmű véleménye a témában. A felmérést a prágai CVVM közvélemény-kutató intézet végezte el februárban egy több mint ezer fős országos mintán.

A legalacsonyabb elégedettségi szintet 2013-ban, a Petr Necas vezette jobboldali kormány bukásának évében mérték. Akkor csak a megkérdezettek 33 százaléka volt elégedett a demokrácia állapotával az országban, míg az elégedetlenek aránya 62 százalék volt.

Az idén azt emberek 55 százaléka vélekedett úgy, hogy Csehországban az állampolgárokat egyenrangúan és igazságosan kezelik. Az ellenkezőjét a megkérdezettek 40 százaléka állította.

Az általános emberi jogok betartásával a válaszadók 60 százaléka volt elégedett, míg 20 százalék szerint Csehországban megsértik az emberi jogokat, 20 százalék nem válaszolt.

Mindezek ellenére csak a megkérdezettek 48 százaléka volt azon a véleményen, hogy a demokrácia a hatalomgyakorlás legjobb eszköze, s jobb mint bármilyen más kormányzási forma. Az emberek 26 százaléka szerint teljesen mindegy, hogy demokrácia vagy autoriter rendszer van, nem látnak köztük lényeges különbségeket, míg 20 százalék az autoriter rendszert részesítené előnyben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!