Felmérés: Csehországban fél évvel a választások előtt az ANO mozgalom a legnépszerűbb

Külföld, 2017.03.26

Csehországban fél évvel a parlamenti választások előtt továbbra is az Andrej Babis szlovákiai származású multimilliárdos vezette ANO (Igen) mozgalom a legnépszerűbb politikai tömörülés - derült ki a CVVM közvélemény-kutató intézet országos felméréséből, amelynek eredményét vasárnap ismertették Prágában.

Az országos felmérés eredménye szerint ha most tartanák meg a képviselőházi választást, akkor a kormánykoalícióhoz tartozó ANO a szavazatok 32,5 százalékát szerezné meg. A második helyen a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) áll 22 százalékkal, míg a harmadikon Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) 12 százalékkal.

Az előző (2013) választáson a CSSD 20,45 százalékot, az ANO 18,65 százalékot, a KSCM pedig 14,91 százalékot kapott. A következő választásra idén szeptember végén vagy októberben kerül sor, a konkrét időpontot Milos Zeman államfő határozza meg legkésőbb június 30-áig.

A három nagy párton kívül a parlamentbe kerülne még az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) 8,5 százalékkal, a kormánykoalíciós Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt 6,5 százalékkal, és az ellenzéki TOP 09 mintegy 5,5 százalékkal. Négy éve ez a három párt 7,72, 6,68, illetve 11,99 százalék szavazatot kapott a választásokon.

A prágai sajtó továbbra is az ANO-t tartja az októberi választás legfőbb esélyesének. A prágai sajtó szerint jelenleg nehéz megjósolni, melyik párt lehetne az ANO koalíciós partnere, miután a mozgalom viszonya a szociáldemokratákkal az utóbbi időben nagyon megromlott. Bohuslav Sobotka, a CSSD kormányfő-elnöke azt közölte, hogy pártja sikere esetén a kommunistákkal lépne koalícióra. Helyi elemzők szerint viszont az ANO nélkül csak az összes többi párt összefogásával alakulhatna kormány, amit nem tartanak valószínűnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!