Felszámolja oknyomozó központját Hodorkovszkij három orosz újságíró közép-afrikai halála miatt

Külföld, 2018.08.30

Leállítja Mihail Hodorkovszkij orosz emigráns politikus, üzletember az általa alapított Oknyomozás-irányítási Központ (CUR) finanszírozását; az intézetnek köze volt annak a forgatásnak a megszervezéséhez, amely idején júliusban meggyilkoltak három orosz újságírót a Közép-afrikai Köztársaságban - közölték szerdán orosz lapok.

Hodorkovszkij elfogadta a CUR főszerkesztője, Andrej Konyahin lemondását. Egy háromfős orosz forgatócsoport orosz zsoldosszervezetekről szándékozott dokumentumfilmet készíteni a rendkívül rossz közbiztonságáról hírhedt afrikai országban. Tagjait, Orhan Dzsemal haditudósítót, Alekszandr Rasztorgujev rendezőt és Kirill Radcsenko operatőrt július 30-án ölték meg helyi, hivatalosan meg nem erősített források szerint a Szeleka muszlim fegyveres szervezet tagjai.

Mihail Hodorkovszkij a gyilkosság körülményeinek tanulmányozása során jutott arra az elhatározása, hogy felszámolja a CUR-t.

"Jelentős hiba volt a fogatás előkészítésekor a helyi szervező kiválasztása" - jelentette ki a politikus, rámutatva, hogy ezért részben a CUR-t terheli a felelősség.

Közölte, hogy nem hárítja el a felelősség rá eső részét, mert pénzt adott a projektre, vagyis "köze van" a történtekhez. Hodorkovszkij rámutatott, hogy a gyilkosság körülményeinek feltárásán egy, a CUR-tól független csoport dolgozik jelenleg Közép-Afrikában.

Az orosz sajtóban megjelent beszámolók szerint a három orosz újságíró egy magát Martinnak nevező, állítólag a közép-afrikai ENSZ-misszión dolgozó helyi szervezőre bízta magát. Akkor gyilkolták meg őket, amikor éppen vidéki találkozójukra indultak vele.

Oroszország idén könnyűfegyvereket szállított, valamint 175 katonai és polgári tanácsadót küldött a Közép-afrikai Köztársaságba. A múlt héten Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter katonai kiképzési megállapodást írt alá az Oroszországba látogató közé-afrikai hivatali partnerével, Marie Noelle Koyarával.

Mihail Hodorkovszkij, aki a Jukosz (Yukos) olajvállalat tulajdonosaként valaha Oroszország leggazdagabb embere volt, tíz évet töltött börtönben, miután szembeszegült Vlagyimir Putyin elnökkel. 2003-ban tartóztatták le, majd adóelkerülés és sikkasztás címén ítélték el.

A volt olajmágnást, aki Putyin egyik fő politikai ellenlábasának számít, 2013-ban elnöki kegyelemben részesült. Ezután Hodorkovszkij Nyugatra, Svájcba
távozott, azonban onnan továbbra is támadja a Kreml politikáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!