Felszámoltak egy hivatalos menekülttábort Kelet-Franciaországban

Külföld, 2017.11.15

Több száz menedékkérőt szállítottak el szerdán a hatóságok a kelet-franciaországi Metz városának egyik parkolójában kialakított sátortáborból. A megyei prefektúra azt ígéri, hogy mindenkinek elfogadható szálláshelyet biztosítanak.

Moselle megye prefektúrája tavasszal engedélyezte Metz városában a Blida sugárút egyik parkolójában a menedékkérők megtelepedését. A sátortábort az embereket támogató szervezetek "humanitárius bádogvárosnak" nevezték el. Az egyre romló életkörülményekre hivatkozva a rendőri erők szerda reggel 6-kor megkezdték a tábor felszámolását, s mintegy 780 embert, többségében albániai és koszovói menedékkérőket, s néhány afgán és szomáliai állampolgárt autóbuszokkal elszállítottak az ország különböző pontjain található befogadóközpontokba.

A prefektúra ígéretet tett arra, hogy valamennyi menedékkérőnek találnak szálláshelyet a nap folyamán, az emberek egy részét a megyében, másokat az ország más pontjain helyezik el.

A táborlakók napok óta számítottak a hatóságok fellépésére, amely a rendőrség tájékoztatása szerint nagyobb nehézségek nélkül, a legnagyobb nyugalomban zajlott.

Augusztusban Richard Logier, Emmanuel Macron államfő pártja, a Köztársaság lendületben nemzetgyűlési képviselője a helyi segélyszervezetekkel egyetemben elítélte a táborban uralkodó "nyugtalanító helyzetet", és kezdeményezte a sátorváros felszámolását Gérard Collomb belügyminiszternél. A képviselő szerint egészségügyi kockázatok léptek fel a sátortáborban, ahol sok a kiskorú, a terhes nő, az idős ember és a mozgássérült is. Az önkéntesek szerint rendszeressé vált az erőszak a táborlakók között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!