Feltartóztattak egy ukrán halászhajót a Krím félszigetnél

Külföld, 2017.04.06

Feltartóztattak egy ukrán halászhajót az Oroszország által önkényesen bekebelezett Krím félsziget közelében - erősítette meg csütörtökön Oleh Szlobogyan, az ukrán határőrszolgálat sajtótitkára.

A hajó és legénységének hollétéről nem beszélt a sajtótitkár. Szavai szerint nincs értesülésük az incidens részletes körülményeiről, mert - mint mondta - az ukrán határőrségnek semmilyen kapcsolata sincs a "megszálló országnak" az elcsatolt félszigeten lévő hivatalos képviselőivel.

Orosz sajtóforrások jelentették korábban, hogy még kedden tartóztatta fel az úgynevezett "krími határőrök" egy járőrhajója a Ribak Herszona (Herszon halásza) nevű hajót, amely ukrán zászló alatt állítólag 400 méterre behatolt orosz felségvizekre a Krím félszigetnél.

Az orosz hatóságok a halászhajó kapitánya ellen szabálysértési eljárást indítottak, és 60 ezer rubel, azaz mintegy 311 ezer forint pénzbírságot szabtak ki rá.

A Krímet bekebelező Oroszország és Ukrajna között állandóak a viták a félsziget körüli felségvizekről, beleértve az ott található ásványkincsek kiaknázását. Két jelentős fekete-tengeri kőolajlelőhely is Ukrajnától Oroszországhoz került, miután a 2014. márciusi törvényellenes krími népszavazást követően Oroszország magához csatolta a félszigetet, továbbá a lelőhelyeken kitermelt gázt azóta úgyszintén a Krímbe szállítják.

2015 decemberében Oroszország közelebb vontatott a félszigethez két tengeri fúróplatformot, ami miatt Kijev hevesen tiltakozott.

Tavaly októberben a Naftohaz ukrán állami gázkonszern és hat leányvállalata döntőbírósági eljárást kezdeményezett Oroszországgal szemben, amelyben 2,6 milliárd dollár kártérítést követel a Krím félsziget elcsatolása miatt elszenvedett veszteségeiért.

Idén februárban pedig az okozott újabb viszályt, hogy a Krím félszigetnél egy fúrótoronyból rálőttek egy ukrán katonai teherszállító repülőgépre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!