Feltételesen szabadlábra helyezik Dan Voiculescu román politikust és médiamágnást

Külföld, 2017.07.18

Feltételesen szabadlábra helyezik Dan Voiculescu román politikust, üzletembert és médiamágnást, aki az elmúlt mintegy húsz évben a román politikai élet egyik meghatározó szereplője volt.

Voiculescu szabadlábra helyezéséről a bukaresti törvényszék határozott kedden jogerősen. Három évvel ezelőtt ítélték el tíz év szabadságvesztésre egy bukaresti mezőgazdasági kutatóállomás törvénytelen privatizációja miatt.

A bíróság abban találta vétkesnek 2014 augusztusában, hogy a piaci árnál 75-ször alacsonyabb áron, törvénytelenül vásárolta meg a kutatóállomás Bukarest melletti, 3,5 hektárnyi telkét, és ezzel 60 millió euróval károsította meg az államot. Később Voiculescu ezen a telken építtette meg több cége székhelyét.

A bukaresti illetékes bíróság június elején első fokon is jóváhagyta a politikus szabadlábra helyezését. Akkor a bíróság a politikusnak a börtönben tanúsított példás magaviseletével indokolta a döntést.

A 70 éves Voiculescu egészségügyi problémákkal is küszködik, pénteken bélcsavarodás miatt kórházba szállították, de a román média szerint orvosi beavatkozásra nem lesz szükség, így már kedden kiengedhetik a kórházból.

A politikus a jelenleg kormányon levő kisebbik koalíciós pártba, az ALDE-ba beolvadt Konzervatív Párt (PC) alapítója volt. Korábban a szenátus elnöki tisztségét is betöltötte, kulcsszerepet játszott Traian Basescu volt elnöknek tisztségéből való kétszeri felfüggesztésében. Politikai befolyását főleg a családja tulajdonában levő kiterjedt médiabirodalmának köszönhette.

Voiculescuról azt gyanították, tekintélyes vagyonát közvetlenül a rendszerváltozás után úgy alapozta meg, hogy átjátszotta magának a román kommunista titkosszolgálat, a Securitate egyik külkereskedelmi vállalatának vagyonát. Ezt a vádat senki nem tudta bizonyítani, végül azt állapította meg róla a bíróság, hogy 1989 előtt együttműködött a volt kommunista titkosrendőrséggel.

A román média az ő elítélését tekinti jelképesen a román korrupcióellenes harc egyik fő sikerének.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!