Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége

Külföld, 2017.05.05

Ünnepi küldöttgyűléssel méltatta megalakulásának 20. évfordulóját a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) pénteken a Nagyszőlőshöz közeli Tiszapéterfalván.

A fórum résztvevőit köszöntő beszédében Jakab István, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: óriási érték a kárpátaljai magyarság életében a KMVSZ küzdelmekkel teli, két évtizedes töretlen tevékenysége. Kiemelte: az Országgyűlés az Alaptörvény határon túli magyarságra vonatkozó passzusai alapján az összes olyan jogszabályt megalkotta és működteti, amelyek lehetővé teszik a külhoni magyarság támogatását, megteremtik az együttműködés feltételeit.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnökeként is üdvözölve a KMVSZ-t, a politikus kifejtette: mindig szoros volt az együttműködés a kárpátaljai szervezettel, de a kapcsolatok az utóbbi évtizedben váltak igazán intenzívvé, s a MAGOSZ minden tőle telhető segítséget megadott a kárpátaljai magyaroknak. Hozzátette: "a MAGOSZ és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által közösen létrehozott Kárpát-medencei magyar gazdák együttműködési fóruma keretében minden rendelkezésre álló tudást készek vagyunk megosztani a KMVSZ-szel". Jelezte, az elkövetkező időben nagyon intenzív lesz az együttműködés a KMVSZ és a NAK között. "Régi álmunk - folytatta -, hogy a kárpátaljai magyar gazdálkodók a NAK tiszteletbeli tagjai lehessenek, s ezáltal szinte az anyaországi tagságnak nyújtottakkal azonos szolgáltatásokat vehessenek igénybe". Jakab István bejelentette: a NAK elnökségének alapszabály-módosító döntése értelmében a szervezet állja a Kárpátaljáról belépő gazdálkodók első évi tagdíjának a költségét.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében hangsúlyozta: a KMVSZ két évtizedes története a bizonyíték arra, hogy nem várhatjuk mástól helyzetünk jobbra fordulását, nekünk kell a kezünkbe vennünk a saját sorsunk alakítását. Egy közösség gazdasági erejének motorját, ennek megfelelően, a megbízható, sikeres és fejlődő vállalkozások hajtják mindenhol a világon - fűzte hozzá. Kárpátalján azonban ezeknek még fontosabb szerepük van, mert szinte az egyetlen esélyt jelentik a boldogulásra - mutatott rá. A kárpátaljai magyarság megmaradásának éppen ezért alapvető követelménye, hogy folyamatosan növekedjenek és erősödjenek a helyi vállalkozások - húzta alá.

Az államtitkár kifejtette: a KMVSZ immáron két évtizede dolgozik a vállalkozói lét népszerűsítése, a vállalkozók segítése és összefogása érdekében, alapítása óta nemcsak összehozza és összetartja a helyi vállalkozókat, de keretet teremt az együttgondolkodáshoz, a tapasztalatok átadásához és a közös munkához is. A szervezet az elmúlt húsz esztendőben összekötő erő tudott lenni a kárpátaljai és az anyaországi, valamint a Kárpát-medence más régiójában élő magyar vállalkozók között is - fogalmazott, megjegyezve, hogy a KMVSZ minden időkben megbízható szakmai partnere a magyar kormánynak a nemzetpolitikai célok megvalósításában, a programok népszerűsítésében és lebonyolításában.

Potápi Árpád János kiemelt jelentőségűnek nevezte, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ) közösen a KMVSZ biztosította a szakmai hátteret az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program kidolgozásához, amely a magyar kormány Kárpátaljának nyújtott, több mint 30 milliárd forintos gazdaságfejlesztési támogatásának gyakorlatba ültetését teszi lehetővé. Egyúttal bejelentette, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság egymillió forinttal járul hozzá a KMVSZ idei évi működési költségeihez.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője köszönetet mondott a KMVSZ-nek két évtizedes tevékenységéért, amelyet - mint mondta - gyakran ellenszélben kellett folytatnia. Ukrajnában ugyanis - mutatott rá - máig nem teremtődtek meg a jogi keretek a vállalkozások akadálytalan működéséhez, ráadásul tisztázatlanok a tulajdonviszonyok is. Ennek tükrében feltétlen dicséretet érdemelnek azok a kárpátaljai magyar vállalkozók, akik a nehézségek ellenére kitartottak - emelte ki. Számukra reményt ad, hogy a magyar kormány széleskörű támogatási programokat indított a kárpátaljai magyar vállalkozások megsegítésére - hangsúlyozta.

Az ünnepség zárásaként Virágh László, a KMVSZ elnöke átvette a szervezet ezredik tagjának a belépési nyilatkozatát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!