Fenyegetésként kezeli a szankciókat az orosz gazdaságbiztonsági stratégia

Külföld, 2017.05.15

A fő fenyegetések között nevezte meg "a gazdaság kulcságazatai elleni diszkriminatív intézkedéseket", valamint a külföldi pénzügyi forrásokhoz és korszerű technológiákhoz való hozzáférés korlátozását Oroszország 2030-ig szóló, új gazdaságbiztonsági stratégiája.

A Vlagyimir Putyin elnök által jóváhagyott dokumentum, amely hétfőn jelent meg az orosz hivatalos online közlönyben, az orosz gazdaságot fenyegető fő veszélyforrások között sorolta még fel a "konfliktuspotenciál növekedését" az ország gazdasági érdekzónáiban, az áru- és pénzpiacokon felerősödő konjunktúraingadozást, az energiaforrások iránti világkereslet struktúrájának megváltozását, a gazdaságfejlesztés nyersanyagexportra épülő modelljének kifulladását, valamint az energiahordozókra és nyersanyagokra épülő iparágak erőforrásbázisának kimerülését.

Szintén a fő fenyegetések között mutatott rá a dokumentum arra is, hogy a globális vezető gazdasági vállalatok között nincsen olyan orosz cég, amely nem a nyersanyagokkal foglalkozna, továbbá a munkaerőhiányra, valamint a gazdagok és a szegények közötti szakadék növekedésére.

A stratégia célja, hogy elejét vegye a válságjelenségeknek az erőforrás- és nyersanyagszférában, az iparban, a tudomány és technológia, valamint a pénzügyek területén. Egyszersmind feladata a gazdaság stabilitásának erősítése és a gazdasági növekedés biztosítása, az életminőség javítása mellett. A dokumentum emellett az Oroszország elleni gazdasási büntetőintézkedésekkel szembeni ellenszankciók tökéletesítéséről is rendelkezik.

Az állami irányítási rendszer feladata a stratégia szerzői szerint egyebek között a befektetési légkör javítása és a nemzetgazdaság offshore-mentesítése. Az elnök utasította a kormányt, hogy három hónapon belül dolgozza ki a stratégia megvalósításának szervezeti, módszertani és jogi kereteit és hogy évi beszámolókat készítsen számára. A stratégiát hatévenként fogják felülvizsgálni.

Az első orosz gazdaságbiztonsági stratégiát 1996-ban fogadták el, az újabb kidolgozásáról 2015-ben született meg a döntés. Putyin elnök korábban kijelentette: a stratégiának hozzá kell segítenie az orosz gazdaságot ahhoz, hogy 2020-ra a világátlagnál gyorsabb ütemben fejlődjön.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!