Férje szerint szabadon engedhetik az Iránban bebörtönzött brit-iráni állampolgárt

Külföld, 2017.12.21

Férje szerint büntetésének letelte előtt szabadon engedhetik a Teheránban bebörtönzött brit-iráni állampolgárságú nőt, akinek ügye az elmúlt hónapokban heves belpolitikai viharokat kavart Nagy-Britanniában.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, a Thomson Reuters Alapítvány Londonban élő programigazgatója tavaly áprilisban utazott Iránba kislányával családlátogatásra, ám amikor vissza akart térni Londonba, a teheráni repülőtéren őrizetbe vették, majd az iráni rendszer megdöntésére tett kísérlet vádjával öt év börtönbüntetésre ítélték, és azóta is a teheráni Evin börtönben tartják fogva. A kislányt sem engedték vissza Nagy-Britanniába, ő azóta nagyszüleinél lakik Teheránban.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe-t nemrégiben ismét bíróság elé állították, és újabb vádat emeltek ellene, ezúttal az iráni rendszer elleni propaganda terjesztése címén.

E fejlemény közvetlen előzményeként Boris Johnson brit külügyminiszter a londoni alsóház külügyi bizottságának meghallgatásán azt mondta: tudomása szerint Nazanin Zaghari-Ratcliffe "újságírói tanfolyamot tartott" Iránban.

Johnson e kijelentésével gyakorlatilag megcáfolta a család és a munkáltató egybehangzó álláspontját, amely szerint Nazanin Zaghari-Ratcliffe kizárólag családlátogatás céljából utazott Iránba.

Londoni sajtóértesülések szerint a brit külügyminiszter alsóházi kijelentése utáni újabb iráni vádemelés alapján akár tíz évre is meghosszabbíthatták volna Nazanin Zaghari-Ratcliffe börtönbüntetését.

Johnson a kijelentései által Nagy-Britanniában kavart hatalmas belpolitikai vihar és közfelháborodás nyomán bocsánatot kért Nazanin Zaghari-Ratcliffe-től és családjától, és elismerte, hogy a külügyi bizottság meghallgatásán "egyértelműbben" is fogalmazhatott volna, mert az általa használt szavak "alkalmasak voltak a félremagyarázásra".

A brit külügyminiszter ezután ellátogatott Teheránba, ahol tárgyalt az iráni külügyminiszterrel és az államfővel.

A látogatásról kiadott hivatalos közlemények nem tartalmaztak konkrétumokat Nazanin Zaghari-Ratcliffe ügyéről, de a húsz hónapja bebörtönzött nő férje, Richard Ratcliffe csütörtökön a BBC rádiónak kijelentette: felesége neve az iráni igazságszolgáltatási adatbázisban hirtelen feltűnt azok nevei között, akiket büntetésük letöltése előtt szabadlábra helyezhetőként tartanak nyilván.

Richard Ratcliffe szerint feleségének neve egészen eddig a "lezárt" büntetőügyek listáján szerepelt.

Ratcliffe elmondta: feleségét ügyvédje arról tájékoztatta, hogy ügyében már csak a dokumentációs eljárások lezárása van hátra, bár ez "nem holnap reggel" lesz, hanem még napokig vagy hetekig eltarthat.

Hozzátette: értesülései szerint a felesége ellen kezdeményezett második büntetőeljárást az iráni hatóságok először elnapolták, majd törölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!