Fico: a szociáldemokratáknak alternatívát kell nyújtaniuk a szélsőségesekkel szemben

Külföld, 2017.03.11

A szociáldemokrata pártoknak alternatívát kell nyújtaniuk az emberek számára a mai politikában jelen lévő különféle szélsőséges mozgalmak és félbolondok ellen - jelentette ki Robert Fico, a szlovákiai Smer-Szociáldemokrácia párt elnöke, kormányfő szombaton a dél-morvaországi Brünnben a Cseh Szociáldemokrata Párt kongresszusán.

Az ilyen szubjektumok azért nyernek egyre nagyobb teret a mai politikában - vélekedett Robert Fico - mert "a szélsőségesek a várakozásoknak megfelelően eléggé szélsőségesek, s a félbolondok pedig eléggé bolondok". Szerinte elsősorban a Bohuslav Sobotka vezette szociáldemokrata pártnak köszönhető, hogy "Csehország a stabilitás és a nyugalom szigete" Európában.

A szlovák kormányfő szerint véget kell vetni az úgynevezett politikailag korrekt beszédeknek, és ki kell mondani az igazat. "Felejtsük el azt a bibliai mondást, hogy aki téged kővel dobál, azt dobd meg kenyérrel. Én azt mondom: ha valaki követ dob rád, te dobd meg két kővel. Különösen akkor, ha szélsőségesekről és félbolondokról van szó. Ne féljünk a dolgokat a nevükön nevezni, felejtsük el a politikai korrektséget, amely ebben a környezetben a politikai gyengeség megnyilvánulásává vált" - fejtette ki Fico, akit ezután állva tapsoltak meg a cseh szociáldemokrata párt kongresszusának küldöttei.

Robert Fico szerint Szlovákiában olyan pártok is működnek, amelyek bár kormányzati szerepre törekednek, képtelenek lennének megszervezni egy kétnapos kongresszust, mert tagságuk "egy liftbe is beférne". Bár Fico nem nevezte meg, nyilvánvaló, hogy az alig néhány taggal rendelkező, de aránylag népszerű Igor Matovic vezette OlaNO-NOVA pártra célzott.

Beszédében Fico bírálta az Európai Szocialista Pártot is, mert nem képviseltette magát a cseh kormánypárt rendezvényén. Eredetileg Brünnbe várták Christian Kern osztrák kancellárt, az osztrák szociáldemokraták vezetőjét is, aki azonban más fontos elfoglaltságára hivatkozva végül lemondta részvételét.

A Cseh Szociáldemokrata Párt kétnapos kongresszusa megerősítette elnöki tisztségében Bohuslav Sobotkát, és elfogadta a párt stratégiai programját, amellyel szeretnék megnyerni az októberi képviselőházi választást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!