Fico: Csehország, Szlovákia és Ausztria együttműködése nem alternatívája a V4-nek

Külföld, 2017.06.22

Csehország, Szlovákia és Ausztria szorosabb regionális együttműködése nem a visegrádi csoport (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) alternatívája, hanem újabb lehetőség a szomszédság előnyeinek kihasználására - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtökön a dél-morvaországi Brünnben, a három ország kormányfőjének találkozója utáni sajtótájékoztatón.

"Gyakran felmerül a kérdés, hogy nem keresünk-e alternatívát a már meglévő együttműködési formákhoz, mint amilyen például a V4. Megállapíthatjuk, hogy mi elsősorban azt a lehetőséget keressük, hogyan lehet kihasználni a szomszédság előnyeit országaink számára, és olyan problémákra összpontosítunk, amelyeket jobban meg lehet oldani hármasban, mint a megszokott kétoldalú alapon" - szögezte le Fico. Hozzátette: a szlovák kormány támogatja ezt a háromoldalú együttműködést és annak fejlesztését.

A sajtó által "slavkovi háromszögnek" elnevezett első találkozóra 2015 januárjában a csehországi Slavkovban (egykori Austerlitz) került sor. Akkor a három ország kormányfője megegyezett a szorosabb együttműködésben, regionális gazdasági, elsősorban a közlekedési infrastruktúra területén, valamint európai uniós témákban.

A slavkovi háromszög országainak jelenlegi kormányfői - Bohuslav Sobotka cseh és Robert Fico szlovák kormányfő és Christian Kern osztrák kancellár - mostani brünni találkozójának egyik fő témája a migránsválság volt. Robert Fico azt javasolja, hogy a témában az EU-tagállamok kisebb csoportjai egyeztessenek, mert a 27 ország platformja nem ad lehetőséget a részletek kifejtésére, megvitatására. Szerinte ilyen platform a visegrádi csoport vagy a slavkovi háromszög.

"Nem engedhetjük meg magunknak, hogy felbomlasszuk az Európai Uniót olyan témákkal, amelyekben eltérőek a nézeteink. Hivatásos politikusként bizonyítanunk kell. Én a problémához a kisebb vitacsoportok létrehozásával szeretnék hozzájárulni" - mondta a szlovák kormányfő. Mindenképpen feleletet kell találnunk arra a kérdésre, hogyan állítható meg a migrációs hullám - tette hozzá Fico.

A migránsválság megoldásáról folyó vita "egy helyben topog", és csak "a kis lépések sikerülnek" - állapította meg Christian Kern osztrák kancellár. Úgy vélte, partnerei a találkozón "készséget mutattak a válság megoldására".

A brünni találkozó után mindhárom kormányfő Brüsszelbe repült, hogy részt vegyen az Európai Unió kormányfői csúcstalálkozóján, amelynek egyik fő témája a migránsválság lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!