Fico elleni bizalmatlansági indítványt vitáját kezdte meg a szlovák törvényhozás

Külföld, 2017.02.14

Megkezdődött, majd nem sokkal később félbe is szakadt kedden délután a pozsonyi törvényhozás rendkívüli ülése, amelynek egyetlen napirendi pontja a Robert Fico kormányfő elleni ellenzéki bizalmatlansági indítvány.

A bizalmi szavazást a két nagyobb ellenzéki mozgalom, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) és a populistának tartott Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO-Nova) 42 képviselője nyújtotta be. Az indítvány elfogadására gyakorlatilag nincs esély, mivel a 150 fős pozsonyi parlamentben Robert Fico kormánykoalíciója biztos többségre támaszkodik.

Az indítvány beterjesztői azzal indokolták kezdeményezésüket, hogy a kormányfő nem tartotta be az energiaárak szinten tartására vonatkozó ígéretét, valamint azzal is, hogy nem hajlandó leváltani gazdasági miniszterét, Peter Zigát és az állami résztulajdonú energiacégek felügyeleti bizottságaiban helyet foglaló, a koalíció által delegált tisztségviselőket, akik a kormányfő leváltását követelők szerint felelőssé tehetők az energiaárak ideiglenes megemelkedéséért.

Az ügy előzményeihez tartozik, hogy tavaly év végén Robert Fico többször is ígéretet tett arra, hogy a lakossági energiaárak az év elejétől nem emelkednek. Ennek dacára januárban egyes lakossági fogyasztók rezsije nagyobb lett. Az ügyben indított kormányzati vizsgálat kiderítette, hogy a kialakult helyzetért - az energiacégek által nem rendezett műszaki kérdések mellett - az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) is felelőssé tehető. Emiatt az ÚRSO vezetője lemondott, a kormány pedig árrendelettel és más eszközökkel rendezte a helyzetet. A bizalmatlansági indítvány beterjesztői azonban ezzel nem elégedtek meg, mivel állításuk szerint a várható drágulásról a kormányfőnek tudomása volt, s ezért felelősséggel tartozik.

Robert Fico az ellenzéki kezdeményezést hisztériakeltésnek és színjátéknak minősítette, s mint mondta, ebben nem kíván részt venni.

A törvényhozás rendkívüli ülését nem sokkal a vita megkezdése után Andrej Danko házelnök megszakította, majd felfüggesztette mivel az elsőként felszólaló ellenzéki képviselő, megsértve házszabályt, illusztrációkat mutatott be a honatyáknak, s ezzel többszöri felszólítás után sem volt hajlandó felhagyni.

A bizalmatlansági indítvány tárgyalását csütörtökön folytatja a parlament.

Ebben a kormányzati ciklusban ez már a második ellenzéki bizalmatlansági indítvány Robert Fico ellen, de a parlament az előző négy évben is több ilyet megvitatott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!