Filaret kijevi pátriárka az egyesítő gyűlés előkészítésére sürgette a másik két ukrán ortodox egyházat

Külföld, 2018.10.12

Filaret kijevi pátriárka pénteken felhívást intézett a másik két ukrajnai ortodox egyház, az orosz ortodox egyház joghatóságát elismerő moszkvai patriarchátus és az ukrán autokefál egyház főpapjaihoz, hogy kezdjenek hozzá az egyesítő gyűlés előkészületeihez, amelynek feladata lesz megerősíteni az egységes, nemzeti ukrán ortodox egyház létrejöttét és megválasztani annak új vezetőjét.

Filaret az után fordult a másik két egyházhoz, hogy előző nap a konstantinápolyi ortodox szinódus úgy határozott, hogy folytatódjon az ukrán nemzeti ortodox egyház megteremtésének, az orosz egyházból történő különválásának folyamata.

Az autokefáliát, azaz a függetlenséget kimondó egyházi iratot, a tomoszt az egyesítő gyűléssel létrejövő egységes nemzeti egyház új vezetője kapja majd meg Konstantinápolytól. A tomosz kiadásával zárul le az ukrán ortodox egyház autokefállá válásának, Moszkvától függetlenné minősítésének folyamata.

A kijevi pátriárka ismét felszólította a másik két ukrán ortodox egyházat, hogy támogassa az egységes ukrán ortodox egyház létrejöttét. Újfent kiemelte, hogy az új, egységes egyházhoz történő csatlakozás önkéntes, egyetlen gyülekezetet vagy szerzetesrendet sem kényszerítenek a csatlakozásra.

"Azok a püspökök, papok és gyülekezetek, amelyek minden körülmény ellenére a jövőben is a moszkvai patriarchátus alá akarnak tartozni, megtehetik, joguk van erre. Az orosz ortodox egyház Ukrajnában egyenjogú lesz minden más egyházzal és vallási szervezettel, miként azt államunk alkotmánya és törvényei, valamint a nemzetközi jog garantálja" - hangoztatta a pátriárka.

Arszen Avakov belügyminiszter a maga részéről pénteken leszögezte, hogy tárcája nem enged meg semmiféle vallási alapú önkényességet és szélsőséget az egységes ukrán ortodox egyház megteremtésének folyamatával összefüggésben. A belügyminisztérium felszólította minden politikai és társadalmi szervezet képviselőjét, hogy tartózkodjon a provokációktól és az ország helyzetének destabilizálásától. A miniszter kilátásba helyezte, hogy kemény lépésekkel fognak válaszolni minden, vallási alapú gyűlöletkeltésre és szélsőséges cselekményekre.

Konstantinápoly előző nap úgyszintén arra szólította fel Ukrajnát, hogy óvakodjon a templomfoglalásoktól és más hasonló erőszakos cselekményektől.

Ukrajnában jelenleg két, patriarchátushoz - a moszkvaihoz és a kijevihez - tartozó ortodox egyház működik. A Filaret pátriárka vezette kijevi patriarchátus 1992-ben szakadt ki a moszkvai patriarchátushoz, vagyis az orosz ortodox egyház joghatósága alá tartozó ukrán egyházból, már akkor azzal az igénnyel, hogy Ukrajnának Oroszországtól független, saját nemzeti ortodox egyháza legyen. Moszkva viszont nem ismerte el a kijevi patriarchátus függetlenségét, azóta is szakadárnak tekinti, vezetőjét Filaretet pedig kiátkozással büntette.

A harmadik ukrán ortodox egyház, az autokefál ortodox egyház a legkisebb. Vezetője Makarij metropolita, akit a moszkvai patriarchátus szintén egyházi átokkal sújtott.

A konstantinápolyi szinódus csütörtökön visszavonta mind a Filaretre, mind a Makarijra kimondott egyházi átkot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!