TV műsor

Filaret pátriárka: sohasem tér vissza Moszkva irányítása alá az ukrán ortodox egyház kijevi patriarkátusa

Külföld, 2017.12.01

Az orosz ortodox egyház felszólította az ukrán ortodox egyház kijevi patriarkátusát, hogy térjen vissza a moszkvai patriarkátus irányítása alá, de ez sohasem fog megtörténni - szögezte le pénteken Filaret ukrán pátriárka.

A kijevi patriarkátus vezetője az ukrán fővárosban tartott sajtótájékoztatóján megerősítette, valóban levélben fordult az orosz ortodox egyházhoz, hogy kezdődjön párbeszéd közöttük a megbékélésről. Az orosz fél azonban nem áll készen erre - tette hozzá.

A kijevi egyházfő kifejtette: Ilarion volokalamszki metropolitának, az orosz ortodox egyház külügyi osztályvezetőjének közvetítésével a Moszkvában éppen ülésező főpapi tanács azt üzente neki, hogy csak akkor hajlandók az ő kiátkozásának visszavonására, ha ezt ő maga kéri. Szavai szerint ezután írt levelet az orosz ortodox egyház vezetőjének, elmagyarázva, hogy a kiátkozás visszavonása nélkül nem kezdődhet párbeszéd a megbékélésről és a kijevi patriarkátus függetlenségének elismeréséről. Hozzátette: ezután született az a döntés, hogy a kérdést a főpapi tanács megvitatja az orosz fővárosban.

"A tanács viszont az üzenetemet felhasználva nem a megbékélés és a kijevi patriarkátus függetlenségének elismerése felé irányította a tevékenységét, hanem úgy tálalta, mintha vissza akarnánk térni Moszkva irányítása alá. Még egyszer határozottan kijelentem: semmiféle bűnbánatot nem érzek azért, mert a kijevi ortodox egyház függetlenné válásának útját választottam, soha nem tanúsítottam és a jövőben sem fogok" - szögezte le Filaret.

Hangsúlyozta, hogy megítélése szerint miután "Isten függetlenné tette Ukrajnát, mint államot", az országban működő ortodox egyháznak is függetlenné kellett válnia.

Emlékeztetett arra, hogy a történelemben ezt az utat választotta minden ortodox egyház, beleértve az oroszt is, amely a Moszkvai Nagyfejedelemség megalakulása után kivált a kijevi egyházból.

A Filaret által alapított kijevi patriarkátust Moszkva szakadárnak tekinti, és nem ismeri el független egyházként. A 90-es években bekövetkezett egyházszakadás óta Ukrajnában két ortodox egyház működik: az ukrán ortodox egyház kijevi és moszkvai patriarkátusa. Előbbi az ország legnépesebb egyháza, a hívő lakosság csaknem 40 százaléka tartozik hozzá, míg a moszkvai patriarkátus a második helyen áll kevesebb mint 30 százalékos aránnyal.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!