Fokozatos kamatemelést ígért féléves beszámolójában a Fed elnöke

Külföld, 2017.07.12

Fokozatos kamatemelést ígért és óvatosságra intett a kongresszus előtti szokásos féléves beszámolójában Janet Yellen, az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Szövetségi Tartalékrendszer (Fed) elnöke szerdán.

A Fed elnöke félévente beszámol a kongresszusban a törvényhozók előtt munkájáról.

A két napig tartó beszámoló első napján Yellen elismerte, hogy a Fed bizonytalan időknek néz elébe, mivel az infláció - a gazdaság erősödésére válaszul - várhatóan emelkedik majd, annak ellenére is, hogy a Fed fokozatosan kamatot emel.

Írásban előre elkészített expozéjában az elnök általában pozitívan ítélte meg az amerikai gazdaság elmúlt hónapokban felmutatott teljesítményét. Kiemelte, hogy a háztartások kiadásai növekedtek, ezt a gazdaságba vetett bizalom jeleként értékelte, és utalt arra is, hogy a termelő szektor jelentősen fellendült. Ezt részben a tengerentúl érzékelhető gazdasági növekedésnek is tulajdonította.

Janet Yellen ugyanakkor rámutatott: a Fed kamatpolitikáját meghatározók élénk figyelemmel kísérik az infláció alakulását. A pénzromlás kordában tartását Yellen a bank egyik legfontosabb feladatának minősítette, és hangsúlyozta, hogy a központi bank célkitűzése az éves infláció két százalék alatt tartása. Bár hozzátette: még korai ítéletet alkotni arról, vajon sikerül-e ezt a célt elérni.

A bankvezető leszögezte: nincs szükség a kamatok erőteljes emelésére. Úgy fogalmazott: "az elkövetkező néhány évben valószínűleg további fokozatos emelések várhatók".

A képviselőház pénzügyi bizottsága előtti beszámolóban Janet Yellen kitért arra is, hogy álláspontja szerint a jövedelmek emelkedése és a munkahelyteremtés valószínűleg megnöveli az átlagos jövedelemteremtő képességet, de az árszínvonalat is.

A pénzügyi politika nincs "előre beállítva" - fogalmazott, és hozzátette: megítélése szerint jelenleg egyenlő esélye van annak, hogy az amerikai gazdaság erősödik, vagy az erősödése éppen lassul.

Janet Yellen arról is tájékoztatta a törvényhozókat, hogy a tervek szerint a Fed lassan megkezdi a 2008-as pénzügyi válság alatt és után felvásárolt masszív kötvényállomány leépítését. Bár pontos időpontot nem jelölt meg, de leszögezte: erre "nagyon rövid időn belül" sor kerül.

Yellen a beszámolót csütörtökön a szenátus bankügyekkel foglalkozó bizottságában folytatja. Elemzők rámutattak, hogy ez lehet az utolsó megjelenése a kongresszusban, jövő februárban ugyanis lejár a megbízatása, és Donald Trump nem számol azzal, hogy ismét őt bízza meg a feladattal.

Amerikai sajtóértesülések szerint az elnök legfőbb jelöltje Gary Cohn, aki jelenleg a Fehér Ház Országos Gazdasági Tanácsának igazgatója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!