Fokozott biztonsági készültség Brüsszelben a NATO-csúcs és a francia-belga elődöntő miatt

Külföld, 2018.07.10

Fokozott biztonsági készültséget rendeltek el Brüsszelben a kedd esti francia-belga labdarúgó világbajnoki elődöntő és a másnap kezdődő NATO-csúcstalálkozó miatt - jelentette a helyi sajtó.

A Le Soir című belga napilap arról számolt be, hogy a hatóságok az elmúlt évek egyik legnagyobb műveletére készülnek.

A kétnapos NATO-csúcs két helyszínen fog zajlani, az észak-atlanti szervezet új székhelyén, valamint a városközpontban.

A rendezvényre 55 nemzeti delegációt várnak, 29 ország állam-, illetve kormányfőjét, köztük Donald Trump amerikai elnököt, aki a tervek szerint kedd este érkezik meg az Air Force One elnöki különgéppel.

Charles Michel belga miniszterelnök közölte, hogy mintegy 2400 rendőrt és ezer katonát mozgósítanak a találkozó biztonságának garantálására.

Van De Keere rendőrségi szóvivő hangsúlyozta, hogy a rendfenntartóknak a katonai szövetség csúcsértekezletének biztosítása mellett több más helyszínen is nagyobb erőkkel jelen kell lenniük a francia-belga labdarúgó világbajnoki elődöntő vetítésekor, a flamand közösség szerdai ünnepnapján, illetve egyéb brüsszeli rendezvényeken, például tüntetéseken.

Erre tekintettel az ország más részeiről is rendőröket vezényelnek át a fővárosba. Sajtóhírek szerint körülbelül 3500 fős erősítésre van szükség, az ország többi rendőrkapitányságát ezért arra kérték, hogy küldjék Brüsszelbe az állományuk 10 százalékát.

Brüsszelben számos utat lezárnak csütörtök estig, elsősorban a NATO-székház, a királyi palota, az amerikai nagykövetség és az európai uniós intézmények központja környékén.

"Igaz, hogy tapasztalható egyfajta feszültség, de emlékeztetnék arra, hogy Belgium gyakorlott az ilyen események rendezésében. Megvannak a megfelelő struktúráink a reagálásra" - mondta Benoit Ramacker, a belga belügyi válságközpont (OCAM) szóvivője.

Hozzátette: nem történt olyasmi, amely miatt meg kellene emelni az országos terrorkészültség szintjét, amely így a négyes fokozatú skálán továbbra is kettes szintű marad.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!