Főleg gazdasági és migrációs kérdésekről tárgyalt az osztrák kancellár Szerbiában

Külföld, 2017.02.17

A migránsválság kezelési lehetőségeiről, valamint a gazdasági együttműködés bővítéséről tárgyalt Christian Kern osztrák kancellár Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel pénteken Belgrádban.

A politikus sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy Szerbia jelentősen hozzájárult az Európát sújtó migrációs válság kezeléséhez, mindezért pedig csak csekély segítséget kapott az Európai Uniótól, éppen ezért növelni kell a Belgrádnak nyújtandó támogatást. Hozzátette, hogy Ausztria szeretné bővíteni a támogatás módját, március elsején például olyan eszközöket küldenek a nyugat-balkáni országba, amelyek segíthetnek a válság kezelésében. "Ausztriának óriási haszna van abból, amit Szerbia a migránsválság megoldásáért tesz" - fogalmazott Christian Kern. Emellett Ausztria emberállománnyal is segíti Szerbiát, jelenleg húsz osztrák rendőr teljesít szolgálatot a szerb-bolgár határon.

Az osztrák kancellár szerint Brüsszelben mindenképpen beszélni kell arról, hogyan lehetne Belgrádot még inkább segíteni, nemcsak a migránsválsággal összefüggésben, hanem az európai integráció tekintetében is. Szerbia EU-csatlakozásáról szólva kiemelte, hogy Bécs mindenképpen támogatja Szerbiát, és az unión belül is egyetértésre van szükség a nyugat-balkáni ország integrációjának előmozdításáról.

A politikus felhívta a figyelmet az Európai Unió és Törökország között tavaly márciusban megkötött migrációs egyezmény jelentőségére, ugyanakkor hozzátette, hasonló megállapodásra van szükség néhány afrikai országgal, például Líbiával is.

A gazdasági kapcsolatok erősítéséről is szó esett a pénteki találkozón. A tájékoztatón szintén részt vevő Aleksandar Vucic rámutatott, hogy mintegy 3 milliárd eurót érő beruházásaival Ausztria a legnagyobb befektető Szerbiában, az országban működő körülbelül 500 osztrák cég több mint 18 ezer embert foglalkoztat.

A szerb kormányfő bejelentette, hogy a balkáni régió országait érintő szabadkereskedelmi térséget, valamint vámuniót kezdeményez, és az erről szóló javaslatot az osztrák kancellárral is ismertette. Mint mondta: a javaslat a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodáson (CEFTA) belül jönne létre, a Nyugat-Balkánt érintené, és hozzájárulna a gazdaság fellendítéséhez. Indoklása szerint jelenleg a bevételek 7 százalékától esik el az ország azért, mert a teherautók nagyon sokat várnak a határokon. Aleksandar Vucic szerint a változtatásokkal 2-3 óra alá lehet csökkenteni a várakozást, és ez vonzó lehet a befektetők számára is. Tájékoztatása szerint a tervről már tárgyalt boszniai és albán kollégájával.

A szerb kormányfő hozzáfűzte, hogy a most ismertetett dokumentum iránymutatás lehet azok számára is, akik a miniszterelnöki székben követik majd. Aleksandar Vucic ezzel megerősítette, hogy indulni kíván a tavaszi elnökválasztáson, és arra számít, hogy ő lesz Szerbia következő államfője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!