Folytatódik a román baloldali kormánykoalíció és az RMDSZ parlamenti együttműködése

Külföld, 2017.09.07

Folytatódik a román baloldali kormánykoalíció és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti együttműködése - jelentette be csütörtökön egy sajtótájékoztatón Liviu Dragnea a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Amint a politikus elmondta, kedden tárgyalt erről az RMDSZ bukaresti székházában Kelemen Hunorral, a magyar szövetség elnökével, aki arról tájékoztatta, hogy a szövetség testületei már korábban döntöttek a parlamenti együttműködés folytatásáról, ha a koalíció igényt tart erre. Liviu Dragnea elmondta: biztosította Kelemen Hunort arról, hogy a koalíció kész folytatni az együttműködést.

A PSD elnöke szerint az együttműködés jobbításának szándékával minden héten találkozni fognak a kormányzó PSD, és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), valamint az RMDSZ és a nem magyar kisebbségek parlamenti frakcióinak a vezetői, hogy kölcsönösen tájékoztassák egymást, és közösen rögzítsék a következő hét törvényhozási menetrendjét. Hozzátette: ezek a találkozások arra is alkalmat teremtenek majd, hogy a kormányt a parlamentben támogató alakulatok megismerjenek minden olyan törvénytervezet, amely a kormánytól érkezik a törvényhozásba.

Kelemen Hunor az MTI-nek elmondta: az RMDSZ alsó- és felsőházi frakcióinak az augusztus végén Zetelakán tartott együttes ülésén a szövetség valamennyi képviselője és szenátora a folytatásra szavazott, de néhány korrekciós javaslatot is megfogalmaztak, amelyet közvetített Liviu Dragneának. Pontosította: azt kérték, hogy legyen gyakoribb az egyeztetés a miniszterekkel és a miniszterelnökkel azokban a kérdésekben, amelyekben az RMDSZ parlamenti támogatását kérik.

"Mindez azért, hogy ne ébredjünk arra, hogy már bent van a parlamentben egy tervezet, és aztán csodálkoznak, hogy nem szavazzuk meg" - fogalmazott a politikus. Kelemen Hunor megemlítette: a frakcióvezetők heti egyeztetése mellett azt is kérték, hogy a szakbizottságokban is egyeztessenek a koalíciós pártok és az RMDSZ szakpolitikusai, és ha szükségesnek látják, legyen politikai egyeztetés is a PSD, az ALDE és az RMDSZ között.

Kelemen Hunor megjegyezte: az elkövetkező egy-két hétben összesítik a szövetség törvényhozási javaslatait, és ezekről később egyeztetnek a koalíció pártjaival. Hozzátette: az egyedüli tartalmi kérdés, amely a Liviu Dragneával folytatott megbeszélésén hangsúlyt kapott, a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium helyzetének az orvoslása volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!