Francia elnökválasztás - A franciák szerint a tisztesség a legfontosabb kvalitás egy államfő számára

Külföld, 2017.04.05

A tisztességet és az erkölcsi feddhetetlenséget tartják a franciák a legfőbb kvalitásoknak egy köztársasági elnök számára - derül ki az Ipsos közvélemény-kutató intézet felmérésből, amelyet szerdán, a francia elnökválasztás mind a 11 jelöltjének részvételével megtartott négyórás televíziós vita után néhány órával hozott nyilvánosságra.

Ez volt az első olyan tévévita a 18 nap múlva esedékes első forduló előtt, amelyen mind a 11 jelölt részt vett. A BFM és C-News hírtelevíziók által közvetített műsort 6,3 millióan követték figyelemmel, amely a tévét kedd este nézők egyharmadának felel meg. Ez a francia hírtelevíziók történetében rekordnézettséget jelent. Az első tévévitát két héttel ezelőtt ugyanakkor közel 10 millióan nézték, de azt a legnézettebb országos csatorna, a TF1 kereskedelmi televízió közvetítette.

A március 30-án és 31-én 1005 francia választópolgár megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a franciák 65 százaléka számára a tisztesség és a makulátlanság elengedhetetlen kvalitás egy államfő számára az eltökéltség előtt (34 százalék), amelyet elsősorban a jobboldali szavazók helyeznek előtérbe. A franciák 23 százaléka azt is fontosnak tartja, hogy az elnök jól vegye magát körül munkatársakkal és tanácsadókkal.

A baloldali választók 86 százaléka említette első helyen a tisztességet, míg a jobboldali táborban a megkérdezettek 19 százaléka számára ez az elsődleges szempont. A konzervatív választók 69 százaléka számára az eltökéltség a legfontosabb, ami a baloldalon 34 százalék számára az elsődleges - hívta fel a figyelmet az Ipsos.

A közélet erkölcsössé tételét és átláthatóságát a franciák 47 százaléka a legfontosabb témának tartja az elnökválasztási kampányban.

Ebben a kérdésben a választók a radikális baloldali Jean Luc Mélenchonban (52 százalék) bíznak a leginkább, aki a felmérések szerint jelenleg a negyedik helyen áll. Őt követi a tisztességesnek tartott jelöltek sorában az ötödik helyen álló szocialista Benoit Hamon (42 százalék), a favorit centrista Emmanuel Macron (40 százalék) és a radikális jobboldali Marine Le Pen (26 százalék) előtt. A családtagjainak tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt ügyészségi eljárás alatt álló Francois Fillon konzervatív jelöltben a megkérdezettek 85 százaléka ezen a téren nem bízik.

A felmérés szerint a franciáknak egyébként háromnegyede azt gondolja, hogy a politikusok korruptak, s 85 százalékuk szerint elsősorban a személyes érdekeik vezérlik őket, ezért nyolcvan százalékuk azt szeretné, ha korrupció miatt elítélt emberek nem indulhatnának választásokon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!