Francia elnökválasztás - Csaknem 10 millióan követték az első tévévitát

Külföld, 2017.03.21

A tévénézők 47 százaléka, mintegy 9,8 millióan követték végig az öt hét múlva esedékes francia elnökválasztás öt legfőbb jelöltének első, hétfő esti, három és félórás televíziós vitáját - derült ki a kedden megjelent nézettségi adatokból.

A vitát rendező TF1 francia kereskedelmi televízió szerint a legnézettebb pillanatokban 11,5 millióan voltak a képernyők előtt.

A nézettség azért is sikernek számít, mert a jobboldali előválasztás legfőbb tévévitáját októberben 5,6 millióan követték, ez a tévénézők 26 százalékának felelt meg. A baloldal első elnökjelölt-állító vitája januárban ugyanezen a csatornán 3,8 millió embert érdekelt, a nézők 18 százalékát.

Az április 23i első forduló előtt további két televíziós vitán mérkőzhetnek meg április 4-én és 20-án a jelöltek, amelyeknek a tétje azért jelentős, mert a felmérések szerint a franciák mintegy negyven százaléka még nem döntötte el, hogy kire szavaz az első fordulóban, és csak kétharmaduk biztos abban, hogy elmegy voksolni, jóllehet Franciaországban általában 85 százalék feletti a részvétel az elnökválasztáson. A televíziós viták elsődleges célja ezért a mintegy 15 millió bizonytalan választó meggyőzése.

A három és fél órás vitában háttérbe kerültek a kampányt eddig meghatározó korrupciós botrányok, s elsősorban az öt jelölt, a konzervatív Francois Fillon, a szocialista Benoit Hamon, a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon, a radikális jobboldali Marine Le Pen és a centrista Emmanuel Macron programjának részletein voltak a hangsúlyok.

Az oktatásról, a közbiztonságtól és a bevándorlásról folytatott nyugodt és udvarias eszmecsere után a műsor kezdete után több mint másfél órával a muzulmán viselet, illetve a teljes testet elfedő női fürdőruha, a burkini engedélyezése körül lángolt fel az első igazi vita Emmanuel Macron és Marine Le Pen között. A felmérések szerint nekik van esélyük bejutni a május 7-i második fordulóba.

Eleinte Emmanuel Macront próbálták a riválisai, mindenekelőtt Le Pen és Hamon célponttá tenni, de ő inkább a többiekével közös pontokat emelte ki a programjából, amiért a Nemzeti Front elnöke azzal vádolta meg, hogy nincs egy önálló gondolata és javaslata, "elképesztően üres", amit mond. A vita nagy részében ezután Marine Le Pent támadták a többiek, Hamon a közbiztonsági, Mélenchon a migrációs "kitalációit", Fillon pedig a gazdasági programját bírálta.

Az Elabe közvélemény-kutató intézet gyorsfelmérése szerint a tévénézők Emmanuel Macront, a szocialista kormány volt gazdasági miniszterét találták a legmeggyőzőbbnek, a legtapasztaltabbnak számító radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon végzett a második helyen, őt a nézők 20 százaléka találta a leghitelesebbnek. Francois Fillon és Marine Le Pen 19 százalékkal került a harmadik helyre, míg a szocialista Benoit Hamont 11 százalék ítélte a leginkább meggyőzőnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!