Francia elnökválasztás - Egyhangúlag felsorakozott Fillon mögött a jobbközép Köztársaságiak vezetősége

Külföld, 2017.03.06

A jobbközép Köztársaságiak vezetősége egyhangúlag és határozottan támogatja az államfőjelöltjét, Francois Fillont - közölte a legnagyobb francia ellenzéki párt vezetősége hétfő esti rendkívüli ülését követően, alig hat héttel a francia elnökválasztás első fordulója előtt.

"A politikai bizottság egyhangúlag megerősíti Francois Fillon támogatását" - közölte Gérard Larcher bizottsági elnök, a szenátus jobboldali elnöke. A konzervatív politikus szerint Fillon a bizottság előtt "véget vetett minden habozásnak" a jelöltségét illetően és "a vita lezárult".

A válságtanácskozásra azután került sort, hogy az elmúlt napokban több mint háromszáz jobboldali képviselő elfordult Fillontól, aki ellen családtagjai feltételezett fiktív parlamenti alkalmazása miatt közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés, csalás, befolyással való üzérkedés és vagyonbevallás elmulasztása miatt indulhat eljárás.

Francois Fillon közleményében megerősítette: kizárólag az ő jelöltsége legitim, a pártnak már nincs B terve a lecserélésre.

"Itt a idő, hogy mindenki észhez térjen, miután a választóink nem bocsátanak meg azoknak, akik a megosztás mérgét terjesztik" - írta közleményében a 63 éves konzervatív elnökjelölt, aki megerősítette, hogy szerdán találkozik két párton belüli két korábbi riválisával, a jobboldali előválasztáson második helyen végzett Alain Juppé volt miniszterelnökkel, Bordeaux polgármesterével és Nicolas Sarkozy volt államfővel. A találkozót az exelnök kezdeményezte, hogy "méltóságteljes és hiteles kiutat" találjanak a jelenlegi válságból, amely "komoly aggodalmat kelt a francia népben".

"Túl sok időt veszítettünk a hiábavaló vitákkal, szabad teret hagyva a szélsőjobboldalnak és a baloldali jelölteknek, akik dörzsölik a tenyerünket a szétesésünket figyelve" - hangsúlyozta Fillon.

A politikai bizottság előtt Fillon külön kitért a támogatására rendezett vaárnapi párizsi nagygyűlésre, amelyet "hatalmas sikernek" nevezetett a jelentős és méltóságteljes tömegnek köszönhetően. A tömeg előtt tartott beszédében vasárnap Fillon elismerte a felelősségét a kialakult helyzetben, de megerősítette: senki nem kötelezheti a visszalépésre.

Ezt követően jelentette be hétfő reggel Alain Juppé, hogy nem lesz jelölt a tavaszi francia elnökválasztáson, akkor sem, ha Francois Fillon "makacssága zsákutcába vezet". A politikus azért állt ki a sajtó elé, mert a jobboldalon egyre többen kérték, hogy vegye át a jelöltséget Fillontól.

Elemzők szerint Juppé azért döntött így, mert a Nicolas Sarkozyhoz közelálló politikusok végül részt vettek a Fillont támogató nagygyűlésen, amiből Bordeaux polgármestere azt a következtetést vonta le: a volt államfő minden látszat ellenére Fillon mellett tette le a voksát, és nem lett volna hajlandó Juppé jelöltségét nyilvánosan támogatni.

Nicolas Sarkozy volt francia államfő környezete hétfőn délután még azt kérte Francois Fillontól, hogy válasszon maga helyett utódot, de miután egyértelművé vált, hogy Fillont nem tudják elmozdítani, ismételten felsorakoztak mögé. Céljuk, hogy Fillon mostantól a volt államfő táborából érkező politikusokkal vegye körül magát, sajtóhírek szerint megválasztása esetén a miniszterelnöki poszt várományosa Francois Baroin lehet, aki Nicolas Sarkozy kinyújtott karjának számít a pártban.

A legutóbbi felmérések szerint azonban az egy hónapja még favoritnak számító Fillon a harmadik helyre csúszott vissza, s a jelenlegi állás szerint nincs esélye bejutni a második fordulóba, ahol Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat korábbi gazdasági minisztere és Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke között dőlhet el az államfői szék sorsa.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!