Francia elnökválasztás - Előrehozta rendkívüli ülését Fillon pártjának politikai bizottsága

Külföld, 2017.03.04

Huszonnégy órával előre hozta az eredetileg keddre tervezett rendkívüli ülését a legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak politikai vezetése a jelöltjük, Francois Fillon körül "kialakult helyzet értékelésére" - közölte szombaton a párt vezetése.

A tanácskozást Bernard Accoyer, a párt főtitkára és Gérard Larcher, a politikai bizottság és a szenátus elnöke hívta össze. Mindketten Fillonhoz közel álló politikusoknak számítanak.

Ötven nappal az elnökválasztás első fordulója előtt a családtagjai feltételezett fiktív parlamenti állásai miatt eljárás alá került és pártjában elszigetelődött konzervatív elnökjelöltet egyre többen kérik visszalépésre, de erre ő eddig nem volt hajlandó.

A rendkívüli ülés egy nappal előbbi összehívásáról szóló közleményt akkor hozták nyilvánosságra, amikor Francois Fillon éppen beszédet tartott a Párizshoz közeli Aubervilliers-ben a civil társadalom képviselőinek. Az 2500 fős terem azonban félig sem telt meg.

A párt vezetői szerint "a kialakult politikai helyzetre való tekintettel" sürgősen meg kell vitatni a Fillon körüli helyzetet.

A politikai bizottságot egyébként maga Francois Fillon hívta életre, miután tavaly novemberben megnyerte a párt elnökjelölt-állító előválasztását.

A Libération című baloldali napilap számlálóján (http://www.liberation.fr/apps/2017/03/compteur-lacheurs-fillon/) a Fillonnal szerda óta szembefordult jobboldali képviselők száma péntek este 9 órára elérte a 139-et.

A jobboldali politikusok azóta hagyják el a kampánystábot, amióta Fillon maga jelentette be, hogy vádemelés céljából március 15-re beidézték a vizsgálóbírók. Politikustársai elsősorban azt kifogásolják, hogy január 26-án a legnézettebb tévéhíradó élő adásában Fillon maga ígérte meg, hogy amennyiben eljárás indul ellene, visszalép az elnökjelöltségtől, ezért a jobboldal hitelessége múlik az adott szaván. Szerdán viszont már azt mondta: meg fog jelenni az idézésen, de "nem enged, nem lép vissza". A jelölt "politikai gyilkosságnak" nevezte az ellene folyó eljárást, és ismét tagadta a vádakat.

"Ne hagyjátok, hogy elvegyék tőletek a választást, ellenállásra kérlek titeket, sőt még többre, kérlek, hogy gyertek velem!" - mondta Francois Fillon a Twitteren péntek este közzétett videóban, amelyben arra kéri híveit, hogy "nagy számban" vegyenek részt a vasárnapi támogató nagygyűlésen. A részvétel mutathatja meg, hogy Fillonnak sikerül-e mozgósítania választóit. A rendezvényre mintegy 50 ezer embert várnak a szervezők, akik a francia hírtelevízió tudósításai szerint buszokkal szállítják vidékről Párizsba a jelölt mellett kiálló aktivistákat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!