Francia elnökválasztás - Felfüggesztettek egy tévés sztár újságírónőt, mert aláírt egy Le Pen-ellenes petíciót

Külföld, 2017.04.27

Felfüggesztette a francia CNews hírtelevízió az egyik legismertebb műsorvezetőjének, Audrey Pulvarnak a képernyős megjelenéseit, amiért aláírt egy feminista petíciót a szuverenista elnökjelölt, Marine Le Pen ellen és a centrista riválisa, Emmanuel Macron támogatására - erősítette meg csütörtökön a csatorna a Le Parisien című napilap értesülését.

A döntést megelőzően Florian Philippot, a Le Pent jelölő radikális Nemzeti Front alelnöke nyilvánosan bírálta, hogy az újságírónő is aláírta a Feministák, nem kérünk a Nemzeti Frontból, Emmanuel Macronra szavazunk című petíciót.

"Petíció MLP ellen Audray Pulvar aláírásával, aki politikai műsorokat vezet. Az elfogulatlanságot illetően ez valódi problémát jelent" - írta a politikus a Twitterren.

A sztár újságírónőnek a vasárnapi esti vitaműsorát felfüggesztette a csatorna az elnökválasztás május 7-i második fordulójáig, és Pulvar nem vezetheti az elnökválasztásról szóló napi híradót sem.

A döntést a szakmai etika és az újságíróknak a visszafogottságra vonatkozó kötelezettségük nevében hozta meg a csatorna. Ez annyit jelent, hogy az újságírók "nem mondhatják meg, hogy kire szavaznak" - jelezte a hírtévé.

"Audrey Pulvart felfüggesztette a CNews, mert aláírt a Nemzeti Front ellen? A köztársaság tényleg talajt vesztett" - reagált a Twitteren Najat Vallaud-Belkacem oktatási miniszter.

"Audrey Pulvart azért függesztették fel, mert a köztársaságot és a nők jogait választotta a szélsőjobboldallal szemben. Támogatás és barátság" - twittelte Laurence Rossignol, család-, gyermek- és nőjogi miniszter.

Harlem Désir Európa-ügyi államtitkár pedig azt posztolta ki: "A. Pulvart megbüntetették, mert aláírt az FN ellen. Micsoda regresszió. Tizenöt éve még minden demokrata összefogott a köztársaságért".

Az SOS Rasszizmus nevű jogvédő szervezet elítélte, hogy "az úgynevezett semlegesség nevében" felfüggesztették az újságírónőt.

A petícióban az olvasható, hogy Marine Le Pen elnökké választása vereség lenne a nők számára. Az aláírók példaként említik, hogy a szuverenista politikus a terhesség-megszakítást "kényelmi döntésnek" minősítette és "megbélyegezte a külföldi nőket".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!