Francia elnökválasztás - Felmérés: továbbra is Macron arathat győzelmet, de csökkent a különbség a jelöltek között

Külföld, 2017.02.13

(MTI) - Emmanuel Macron, a francia szocialista kormány függetlenként induló volt gazdasági minisztere továbbra is főlényes győzelmet aratna Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke felett, ha most tartanák a francia elnökválasztás második fordulóját, a sikkasztási gyanúba keveredett Francois Fillon konzervatív jelölttel szemben viszont már több esélye lenne Le Pennek - derül ki az Opinionway közvélemény-kutatóintézet felmérésből, amelyet hétfőn ismertetett a Les Échos című gazdasági napilap.

A február 10-11-12-én 1590 francia választópolgár megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint Le Pen 42 százalékot érne el Fillonnal szemben, aki 58 százalékkal nyerné az elnökválasztást a második fordulóban. Pénteken még 60-40 százalékos volt a megoszlás a két jelölt között.

A Nemzeti Front jelöltje Emmanuel Macronnal szemben is két százalékot javított, a centrista jelölt 63 százalékkal győzné le a 37 százalékot elérő Le Pent, míg pénteken még 65-35 százalékos volt az állás.

Az első fordulóban nem változott a sorrend, Marine Le Pen vezet 26 százalékkal, Macron 22 százalékkal a második, a 21 százalékkal harmadik helyre várt Fillon előtt. A novemberi jobboldali előválasztás győztesének a felmérések két hónappal ezelőtt még 30 százalékot jeleztek előre.

A konzervatív jelölt két napja Franciaország egyik tengerentúli területén, La Réunion szigetén kampányol, ahol ismételten azzal szembesül, hogy nem tudja a választási programját kifejteni, mert a felesége és gyereki állítólagos fiktív parlamenti állásai miatt indult vizsgálattal szembesítik az újságírók és a választók egy részre.

Hasonló eljárás folyik egyébként Marine Le Pen ellen is, de az ő népszerűségére az eddig egyáltalán nem volt hatással.

Az Európai Parlament 1,1 millió euró visszafizetését kérte a Nemzeti Front hat képviselőjétől, köztük a pártelnöktől is, akik állítólag az uniós pénzekből fizették a párt párizsi munkatársait.

Jérome Fourquet, az Ifop közvélemény-kutatóintézet elemzője szerint Le Pennel szemben azért elnézőbb a közvélemény, mert őt nem azzal gyanúsítják, hogy a családjára fordította a közpénzt, hanem azzal, hogy a pártját működtette belőle.

Az elemző szerint Le Pen népszerűsége azért sem csökken a vádak miatt, mert az FN-szavazók inkább összezárnak a vezetőik mögött, s média-összeesküvést látnak az ügy mögött, nem hiszik el a vádakat. A konzervatív jelölt viszont egy olyan megszorításokat és elvonásokat tartalmazó gazdasági programmal kampányol, amelyekhez a tisztességes politikus imázsát kapcsolta hozzá. Ezt azonban a gyanú hiteltelenné tette a morális kérdésekben érzékenyebb jobboldali szavazók egy része előtt.

A botrány három héttel ezelőtti kirobbanása óta Francois Fillont mindenhol tüntetők fogadják, s a jobboldali képviselők sem látják szívesen választókörzeteikben. A jelölt több rendezvényt is lemondott, s a héten is csak egy vidéki látogatást tervez Franciaországban.

A Le Journal du Dimanche című lap vasárnap úgy értesült, hogy a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészség napokon belül eljárást indít az ügyben, márpedig Fillon korábban azt mondta: ha eljárás indul ellene, visszalép az elnökjelöltségtől. A sajtóban ezért ismételten megkezdődtek a találgatások arról, ki léphet majd Fillon helyére.

A jobboldali elnökjelölt egy héttel ezelőtt "elnézést kért a hibáért", hogy a feleségét és két gyerekét parlamenti asszisztensekként alkalmazta, "jogosnak" nevezte az azzal kapcsolatos ellenérzéseket a közvéleményben, ugyanakkor "legálisnak és "átláthatónak" nevezte az állásokat. A francia sajtó azonban úgy véli, továbbra sincs nyoma annak, hogy a felvett közel egymillió euróért cserébe a családtagok ténylegesen dolgoztak volna Fillon mellett.

Az ügyészség a Le Canard enchainé című szatirikus hetilap január 25-i számában megjelent értesülés alapján hivatalból indított előzetes eljárást közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!