Francia elnökválasztás - Fillon már nem jutna be a második fordulóba, a kormányzó baloldalt vádolja lejáratásával

Külföld, 2017.02.01

A tavaszi francia elnökválasztás eddig egyik nagy esélyesének számító Francois Fillon volt kormányfő, megválasztott konzervatív jelölt szerdán azt állította, hogy a kormányzó baloldal áll a családtagjai állítólagos fiktív parlamenti állásai miatt kirobbant botrány mögött. A jobboldali jelölt a legfrissebb felmérés szerint már nem jutna be az elnökválasztás második fordulójába, ha azt most tartanák.

A volt miniszterelnök (2007-2012) támogatottsága a botrány egy héttel ezelőtti kirobbanása óta öt százalékot esett vissza, s ezzel a harmadik helyre szorult a 27 százalékkal vezető Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke és államfőjelöltje, valamint a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron mögé, akinél 23 százalékos népszerűséget jelez az Elabe közvélemény-kutató intézet.

Francois Fillon szerdán azt kérte az őt jelölő jobbközép Köztársaságiak nemzetgyűlési frakciójától, hogy még két hétig tartsanak ki mellette, addigra ugyanis lezárul az ügyészi vizsgálat, amely a Le Canard enchainé cikke alapján indult sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával.

A szatirikus hetilap azt állítja, hogy az elmúlt két évtizedben Fillon képviselőként, majd szenátorként mintegy egymillió euró közpénzt utalt át feleségének és két gyermekének, fiktív állásokkal leplezve a kifizetéseket.

"Tudjuk, hogy honnan jön ez az ügy. A hatalomtól jön. A baloldalról jön" - mondta negyedórás, zárt ajtók mögött tartott beszédében az elnökjelölt, aki a jelenlévő képviselők szerint "intézményi államcsínynek" minősítette a történteket.

Francois Hollande államfő környezete azonnal reagált, s jelezte "ebben az esetben az egyetlen hatalom az igazságszolgáltatás, amelyet hagyni kell, hogy a dolgát végezze, az egyetlen követelmény az átláthatóság és a példamutatás".

Fillon egy héttel ezelőtt nőgyűlölettel és a felesége iránti megvetéssel vádolta a szatirikus lapot, kedden este viszont már "egy példátlan, professzionális rágalmazási hadjárat" áldozatának nevezte magát, három hónappal az elnökválasztás előtt.

A képviselők beszámolói szerint Fillon elismerte, hogy a jelöltsége kérdésessé vált, ezért lemondta a hétvégén Irakba és Libanonba tervezett látogatását, hogy kapcsolatban maradhasson a kampánystábjával és a franciákkal.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló bírók hétfőn öt órán át hallgatták ki a Fillon házaspárt, kedden pedig a nemzetgyűlésben tartottak házkutatást, miután Penelope Fillon nem tudta bemutatni a parlamenti munkaszerződéseit.

Szerdán Marc Joulaud-t idézték be az ügyészségre, aki Fillontól átvette a képviselőséget, amikor az kormánytag lett. Joulaud is Fillon feleségét alkalmazta asszisztensként, s a Le Canard enchainé értesülése szerint a sajátjánál jóval magasabb, havi 10 ezer eurós fizetésért.

Egy felmérés szerint a franciák 76 százaléka nem tartja meggyőzőnek Fillon védekezését, s eddig 350 ezren írták alá az interneten azt a petíciót, amelyben a közpénz visszafizetését követelik Penelope Fillontól.

Az elmúlt héten a jobboldal még egy emberként támogatta elnökjelöltjét, akit novemberben közel 5 millióan választottak meg. Az ügyben napról napra felszínre kerülő újabb részletek nyomán azonban Georges Fenech jobboldali képviselő, volt vizsgálóbíró úgy vélte, hogy érvénytelennek kellene tekinteni az előválasztási eredményt. A Nicolas Sarkozy volt államfőhöz közelálló képviselő a legnagyobb ellenzéki párt választmányi ülésének összehívását kérte annak érdekében, hogy egy másik elnökjelöltet válasszon a párt.

"Olyanok vagyunk mint a Titanc zenekara, süllyedünk" - mondta a képviselő a BFM hírtelevízióban. Hozzátette, hogy ő mondja ki hangosan, amit számos képviselő magában gondol. Philippe Gosselin, egy másik jobboldali honatya pedig azt javasolta, hogy a második helyen végzett Alain Juppé legyen inkább az elnökjelölt.

Szerda este Francois Fillon kizártnak mondta, hogy visszalépne.

"Amikor megválasztanak valakit elnökjelöltnek, nem panaszkodhat utána a durva támadásokra. Végigcsinálom. Én maradok az elnökjelölt" - válaszolta a visszalépését követelőknek Francois Fillon a Vállalkozók Szalonján tartott beszédében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!