Francia elnökválasztás - Fillon parlamenti utódát is beidézték vádemelésre a feltételezett parlamenti alkalmazási ügyben

Külföld, 2017.03.20

Az öt hét múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltjének, Francois Fillonnak az egykori parlamenti utódát, Marc Joulard-t is beidézték vádemelésre a vizsgálóbírók, akik az elnökjelölt családtagjainak feltételezett fiktív parlamenti alkalmazására vonatkozó gyanút vizsgálják - közölte az érintett hétfőn a francia sajtóval.

Marc Joulard európai parlamenti képviselő váltotta Francois Fillont 2002-ben a képviselői székben, amikor miniszternek nevezték ki, s ő is Penelope Fillont alkalmazta öt éven át - legalábbis papíron - asszisztensként.

"A következő napokban kihallgatnak. Megkaptam az idézést vádemelés céljából" - közölte a képviselő. Az idézés dátumát nem közölte, azt viszont jelezte, hogy meg fog jelenni.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség a Le Canard enchainé című szatirikus lap egyik korábbi cikke alapján január végén indított eljárást az elnökjelölt feleségének és gyerekeinek tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt. A gyanú szerint a családtagok csaknem egymillió eurót vettek fel a parlamentben, de feltételezhetően nem végeztek munkát. Penelope Fillon 1986 és 2013 között felváltva állt férje és utóda alkalmazásában, amiért nettó 680 ezer eurót kapott, havi átlag nettó 3600 eurót.

Az ügy kirobbanásakor megszólalt Jeanne Robinson-Behre, aki szintén 2002 és 2005 között volt Joulard asszisztense, így elvileg Fillon feleségével együtt dolgozott a nemzetgyűlésben.

"Soha nem dolgoztam vele, nincs információm róla, én csak a miniszter feleségeként ismertem" - mondta a Le Canard enchainének az asszisztensként ténylegesen ismert Jeanne Robinson-Behre.

Penelope Fillont egy korábbi tájékoztatás szerint március 28-ra idézte be az ügyészség.

A jobboldal novemberi jelöltállító előválasztásán közel 5 milliós részvétel mellett elsöprő győzelmet aratott, és januárban még favoritnak számító Fillon a harmadik helyre csúszott vissza a felmérésekben, s a jelenlegi állás szerint nincs esélye bejutni az elnökválasztás második fordulójába, ahol várhatóan Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat korábbi, később saját mozgalmat alapító, centrista gazdasági minisztere és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke mérkőzik majd meg egymással, s a jelenlegi előrejelzések szerint Macron kerül majd ki győztesként a megmérettetésből.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!