Francia elnökválasztás - Francois Hollande: egyszerű, egyértelmű és barátságos lesz a hatalomátadás

Külföld, 2017.05.11

A távozó francia államfő, a szocialista Francois Hollande azt ígérte, hogy mindent megtesz azért, hogy vasárnap "egyszerű, világos és baráti" legyen a hatalomátadás közte és utódja, Emmanuel Macron között.

A megválasztott köztársasági elnököt vasárnap délelőtt iktatják be a hivatalába ünnepélyes keretek között az Elysée-palotában.

"Az ország sikere a célom, és sikeres mandátumot kívánok Emmanuel Macronnak" - mondta csütörtökön Francois Hollande francia újságíróknak egy alapítványi avatóünnepségen.

Arra a kérdésre, hogy milyen lelki állapotban adja át az Elysée-palota kulcsát annak, aki hivatalának helyettes vezetője, majd a gazdasági minisztere volt, Hollande azt válaszolta, hogy "mindent megtesz azért, hogy egyszerű, egyértelmű és baráti" legyen a ceremónia.

"Nem egy politikai ellenfélnek adom át a hatalmat, ez azért így mégis egyszerűbb" - hangsúlyozta a távozó államfő.

"Minden információt, még a legkényesebbeket is beleértve, átadok neki, hogy attól a pillanattól kezdve döntésképes legyen, hogy átadtam neki a mandátumot" - tette hozzá Francois Hollande.

A távozó államfő vasárnap néhány nap szabadságot vesz ki, de nem kíván végleg visszavonulni a politikai életből, jóllehet azt még nem árulta el pontosan, hogy milyen szerepre készül a jövőben.

"Soha nem szabad azt mondani az életben, hogy soha. A helyzeteken fog múlni."

Sajtóértesülések szerint Francois Hollande nem kíván az alkotmánytanács tagja lenni, ami pedig automatikus megillet minden volt köztársasági elnököt, s azt is leszögezte, hogy nem fog pénzért konferenciaszerepléseket vállalni, de ingyen szívesen részt vesz majd alapítványok munkájában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!