Francia elnökválasztás - Friss felmérés: Macron favorit, de továbbra is négy jelöltnek van esélye bejutni a második fordulóba

Külföld, 2017.04.17

A függetlenként induló Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat volt gazdasági minisztere és Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke vezeti továbbra is fej fej mellett a hat nap múlva esedékes francia elnökválasztás esélyeit mérő felméréseket, de a harmadik és a negyedik helyen álló Francois Fillon konzervatív jelöltnek és a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchonnak is esélye van bejutni a második fordulóba, ahol Macron mindegyik riválisa felett győzelmet arathat, Le Pen pedig mindenkitől vereséget szenvedhet.

Az Elabe közvélemény-kutatóintézetnek április 16-án és 17-én 1501 francia választópolgár megkérdezésével készült reprezentatív felmérése szerint a vezető duó fél százalékpontot javított az elmúlt hétvégén az előző felméréshez képest, amely a múlt héten csökkendő tendenciát mutatott mindkettőjüknek.

Emmanuel Macron jelenleg 24, Marine Le Pen 23 százalékon áll, miközben Francois Fillon és Jean-Luc Mélenchon 0,5 százalékpontot esett vissza, az előbbinek 19,5, az utóbbi 18 százalékos a támogatottsága.

Miután a négy fő jelöltet a 2,5 százalékos hibahatáron belül mérik, mind a négyüknek továbbra is esélye van továbbjutni a május 7-i második fordulóba.

A távolmaradók aránya továbbra is nagyon magasnak ígérkezik, a választóknak csak 68 százaléka biztos abban, hogy elmegy vasárnap szavazni, ez nagyon alacsony részvételi aránynak számít a francia elnökválasztáson, ahol általában 80-85 százalékos a részvétel.

Ezenkívül az is nehezíti a közvélemény-kutatók feladatát, hogy azok között, akik biztosan részt vesznek majd a választáson, magas a bizonytalanok aránya.

Elemzők szerint mindezen tényezők miatt a kampány utolsó hete döntőnek bizonyulhat az erőviszonyok kialakításában, a négy fő jelölt közül bárki meglepetést okozhat hat nap múlva.

Marine Le Pennek van továbbra is a legstabilabb szavazói bázisa, a választóinak 89 százaléka biztos a döntésében. A Francois Fillont támogatók 76 százaléka mondja azt, hogy már nem változtat véleményt, Macronnál is stabilizálódik a bázis, már 72 százalék biztos a választásában, Mélenchon esetében 71 százalékos ez az arány.

A második fordulóban egyértelműen Macron a favorit, mind a három riválisa felett biztos győzelmet aratna, ha most tartanák a megmérettetést. Le Pent 62, Fillont 65, Mélenchont 59 százalékos támogatottsággal győzné le. Utána következik Mélenchon, aki Le Pent 58, Fillont pedig 57 százalékkal utasítaná maga mögé. Marine Le Pen mindegyik ellenfelétől kikapna a második fordulóban, Fillon pedig csak Le Pent képes legyőzni a felmérés szerint, 57-43 százalékos arányban.

Az Opinonway közvélemény-kutatóintézetnek az április 14. és 16. között 2217 választópolgár megkérdezésével készült napi felmérése fej fej mellett jelzi Macront (stagnál) és Le Pent (-1 százalék) 22 százalékos támogatottsággal, mögöttük Fillon (-1 százalék) áll 21 százalékkal, míg Mélenchonnak ez az intézet 18 százalékot mért.

Ezen felmérés szerint Macron 64, Fillon pedig 60 százalékos támogatottsággal győzné le Le Pent a második fordulóban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!