Francia elnökválasztás - Gyerekek vizsgáztatták a négy esélyes elnökjelöltet egy tévéműsorban

Külföld, 2017.03.17

Jelöltek, felelés! (Candidats, au tableau!) címmel mutatja be vasárnap este a C8 francia kereskedelmi csatorna azt a műsorát, amelyben négy francia elnökjelölt egy osztályteremben válaszol kisiskolások spontán politikai kérdéseire.

Az interneten pénteken közzétett előzetesből kiderül, hogy a gyerekek őszinte és egyenes kérdéseitől gyakran meglepődtek a politikusok, de megpróbáltak mindenre, gyakran humorral válaszolni.

A felmérések élén álló Emmanuel Macron centrista, Francois Fillon konzervatív, Benoit Hamon szocialista és Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali jelölt vállalta, hogy találkozik a 8 és 12 év közötti gyerekkel. A felméréseket vezető Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke viszont elutasította a felkérést.

A műsor érdekessége, hogy a korrupciós botrányokkal teli elnökválasztási kampánnyal és a politikai vitaműsorokkal ellentétben a négy politikus a gyerekek előtt számukra is érthetően, lényegi dolgokról beszél, a megszokottnál szabadabb környezetben és hangvétellel.

Egy kislány például azt kérdezte az elemzők által oroszbarátnak tartott Fillontól, hogy "Putyin szimpatikus-e?" vagy hogy mit szólt akkor, amikor a korrupciós botránya miatt az interneten elterjedt, hogy a felesége öngyilkos lett.

Arra a kérdésre, hogy kinek fog köszönetet mondani, ha megválasztják, a családtagjai fiktív parlamenti alkalmazásával megvádolt Fillon elmondta, hogy a "feleségének, aki jól van és a gyerekeinek". Amikor az egyik gyerek azt kérdezte tőle, hogy "miért hagyta cserben őt mindenki", Fillon azt válaszolta: "Nem mindenki. Akik elmenekültek, úgy kell nekik, én a bátrakkal maradok".

Az elnökválasztás favoritjának számító független Emmanuel Macronról az egyik kisfiú azt kérdezte, hogy még mindig barátjának tartja-e Francois Hollande-ot. Macron ugyanis az államfő gazdasági tanácsadója volt 2012 és 2014 között, majd a kormányában gazdasági miniszter.

"Augusztusban váltunk el egymástól. De én még most is szeretem" - válaszolta Macron a kérdésre. Egy másik kisfiú azt kérte a magát "se nem jobboldalinak, se nem baloldalinak" valló elnökjelölttől, hogy magyarázza el egy percben a különbséget a bal és jobboldal között. A hirtelen meglepetés után Macron azt mondta, hogy a jobboldal számára a szabadság a legfontosabb, de elhanyagolja a jogegyenlősséget. A baloldal viszont az egyenlőséget helyezi előtérbe az egyéni szabadság rovására. Ő viszont mindkettőt fontosnak tartja ahhoz, hogy a Szabadság, Egyenlőség, Testvériség francia nemzeti mottójából a testvériség is megvalósuljon.

Jean-Luc Mélenchon a jelöltek visszavonásáról szóló javaslatát magyarázta el a gyereknek és vegetáriánus étrend bevezetését javasolta a menzán. Arra a kérdésre, hogy Marine Le Pen és közte mi a különbség, a radikális baloldali jelölt azt válaszolta: "van köztünk egy szakadék, amit emberi egyenlőségnek hívnak". "Én nem hiszek abban, hogy egyesek felsőbbrendűek a többieknél születésük által ... Ami Európát illeti, én úgy gondolom, hogy Európában nem a migránsok jelentenek problémát, hanem a bankárok" - tette hozzá.

Benoit Hamon azzal lopta be magát a gyerekek szívébe, hogy elmesélte gyerekkora legnagyobb csínytevését, amikor is egy fához kötözött osztálytársát ott felejtette. Az általa javasolt alapjövedelem lényegét azonban már nem tudta meggyőzően elmagyarázni a gyerekeknek, akik arra figyelmeztették, hogy a javaslat miatt a szocialisták egy része elfordult tőle, illetve hogy alapjövedelem esetén az embernek nem lesz kedvük dolgozni.

A műsort szerkesztő Caroline Delage és Mélissa Theuriau újságírók elmondták: a különböző társadalmi környezetből érkező gyereknek nem adták a szájukba a nagyon is érvényes kérdéseket, hanem eleve kíváncsi, politikailag érdeklődő iskolásokat toboroztak a műsorba. Sajnálták, hogy Marine Le Pen nem fogadta el a meghívást, akit pedig a gyerekek nagyon vártak. Az AFP francia hírügynökségnek arra a kérdésére, hogy a pártelnök miért nem ment el a műsorba, a Nemzeti Front az válaszolta: "csak".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!