Francia elnökválasztás - Hollande szerint még sem nem dőlt el semmi

Külföld, 2017.04.25

Francois Hollande francia államfő szerint az elnökválasztás első fordulójában első helyen végzett centrista Emmanuel Macron győzelme a második fordulóban a szuverenista Marine Le Pennel szemben nem vehető biztosra, ezért szükséges a mozgósítás.

"Úgy vélem, hogy nagyon komolynak kell maradni, mobilizációra van szükség, azt kell gondolni, hogy még semmi nem dőlt el, a voksot ki kell érdemelni, meg kell szerezni, meg kell magyarázni" - mondta kedden a leköszönő francia elnök egy nyugati-franciaországi látogatáson.

"Nem tudatosodott (az országban), hogy mi történt vasárnap. Mindenki érkezési sorrendben nézte az eredményt. És elfelejtették, hogy Marine Le Pen mégiscsak bejutott a második fordulóba. Az mégsem semmi, hogy a szélsőjobboldal bent van az elnökválasztás második fordulójában" - fogalmazott Francois Hollande, aki már előző nap bejelentette, hogy Emmanuel Macronra szavaz a május 7-i második fordulóban, mert szerint "a szélsőjobboldal veszélyezteti Franciaország jövőjét".

Elődje, Nicolas Sarkozy volt francia államfő néhány napon belül jelenti be, hogy az elnökválasztás második fordulójában a centrista Emmanuel Macronra szavaz - közölték kedden a jobbközép Köztársaságiak a francia sajtóval. Azt egyetlen forrás sem tudta megmondani, hogy a volt jobboldali elnök a pártja szavazóit is arra kéri majd, hogy szavazzanak az első fordulóban élen végzett jelöltre vagy pedig csak a saját nevében fog beszélni. Elképzelhető, hogy Sarkozy azt fogja mondani, megérti, hogy a politikai családjában mások másképp döntenek.

A végleges adatok szerint Emmanuel Macron centrista politikus végzett az első helyen az elnökválasztás vasárnapi, első fordulójában a voksok 24 százalékával, míg Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje a második helyen futott be a szavazatok 21,3 százalékával. A második fordulót május 7-én rendezik, az OpinionWay francia közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint Macron 61 százalékot is szerezhet, míg Le Pennek 39 százalékot jeleznek előre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!