Francia elnökválasztás - Juppé kiáll Fillon mellett

Külföld, 2017.03.10

Támogatásáról biztosította Francois Fillont, a francia jobbközép Köztársaságiak párt elnökjelöltjét Alain Juppé korábbi kormányfő pénteki Twitter-üzenetében.

"Ha csak utasként is, de nem hagyom el a viharba került hajót" - írta a népszerű közösségi oldalon a korábbi miniszterelnök, aki Fillon előválasztási meglepetésgyőzelmét megelőzően sokáig favoritnak tűnt az elnökjelöltség megszerzésére.

Sokan heteken át arra számítottak, hogy Juppé lehet a párt új elnökjelöltje, miután Fillon ellen vizsgálat indult, mert a gyanú szerint szenátorként fiktív állásban foglalkoztatta feleségét, s így családja több százezer eurót vett fel. A kétezres évek közepén egyébként magát Juppét is elítélték egy hasonló ügyben.

Juppé pár napja bejelentette: nem lesz elnökjelölt, még akkor sem, ha Fillon állhatatossága zsákutcába vezet. Akkor a 71 éves Juppé élesen bírálta Fillont, aki szerinte eltékozolta a jobbközép jelentős népszerűségi előnyét.

A botrány kirobbanása óta készült felmérések legtöbbje azt mutatja, hogy Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje győz majd az első fordulóban, de a döntő második fordulóba jutást jelentő második helyre nem Fillon, hanem a külön pártot alapító, centrista Emmanuel Macron korábbi gazdasági miniszter fog befutni, aki a második fordulóban elsöprő győzelmet arat majd Le Pen fölött.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!