TV műsor

Francia elnökválasztás - Le Pen és Emmanuel Macron fej fej mellett az élen

Külföld, 2017.03.17

A függetlenként induló Emmanuel Macron, a szocialista kormány volt gazdasági minisztere és Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front (FN) elnöke egy százalékpont különbséggel áll az élen a francia elnökválasztás első fordulójának esélyeit mérő Ipsos-felmérésben, amelyet a Cevipof politikatudományi kutatóintézet rendelt meg.

A Le Monde című napilapban pénteken közzétett tanulmány arra világít rá, hogy az FN és általában a jobboldal szavazói sokkal biztosabbak a választásukban, mint az Emmanuel Macron alig egy éve alakult En Marche (Indulás!) nevű mozgalmát támogatók.

Ha most tartanák az első fordulót, a felmérés szerint Marine Le Pen a szavazatok 27, Emmanuel Macron pedig 26 százalékát szerezné meg. A radikális jobboldali jelölt támogatottsága a legutóbbi Ipsos-felmérés óta stagnált, Macroné egy százalékpontot javult.

Harmadik helyen áll Francois Fillon konzervatív jelölt áll 17,5 százalékkal, akinek a korrupciós botránya januári kirobbanásakor sokat romlott a megítélése, de az utóbbi hetekben megállt a süllyedés és az ő támogatottsága is stagnál. A negyedik helyen a szocialista Benoit Hamon (12,5 százalékkal), az ötödiken pedig a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon (11,5 százalék) áll továbbra is.

A tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy ennek az elnökválasztási kampánynak az a legfőbb sajátossága, hogy valamivel egy hónappal az első forduló előtt a megkérdezetteknek csak 59 százaléka tudja biztosan, hogy kire szavaz. A franciák 41 százaléka azt válaszolta, hogy még véleményt változtathat az április 23-i első fordulóig.

A bizonytalanság elsősorban Marine Le Pennek kedvez, az ő szavazótáborának 78 százaléka ugyanis véglegesnek mondta a választását, s csak 22 százaléka nem biztos abban, hogy tényleg az FN elnökére szavaz majd.

Francois Fillonnak is viszonylag biztos bázisa van a jogi eljárások ellenére. A jobboldali jelöltet jelenleg támogatók 68 százaléka eltökélt a választásában, s 32 százalék mondta azt, hogy még változtathat a véleményén.

Emmanuel Macron támogatóinak viszont csak 52 százaléka számít biztos szavazónak, s 48 százalék még nem döntött véglegesen. Hasonló a helyzet Hamon esetében, az őt támogatók 53 százaléka eltökélt.

A május 7-i második fordulóban Macron-Le Pen párbaj várható, s abból a jelenlegi állás szerint az előbbi kerülhet ki győztesen 61 százalékkal.

A volt gazdasági miniszter számíthat Benoit Hamon táborára, amelynek 73 százaléka őt támogatná a második fordulóban. Jean-Luc Mélenchon szavazóinak 43, Francois Fillon szavazóinak pedig 40 százaléka Macronra adná voksát a második fordulóban, ahol már biztosabban döntenek a választók: a Macront választók 81 százaléka már véglegesen döntött.

A második fordulóban 39 százalékra jelzett Marine Le Pen a második fordulóban Francois Fillon szavazóinak 33 százalékára számíthat. Az ő esetében is viszonylag magas, 79 százalék a biztos szavazók aránya a második fordulóban.

A reprezentatív felmérés március 14-15-én 11 990 francia választópolgár megkérdezésével készült.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!