Francia elnökválasztás - Le Pen megválasztása esetén "néhány hetes" moratóriumot hirdet a legális bevándorlásra és visszaállítja a határőrizetet

Külföld, 2017.04.18

Öt nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke és államfőjelöltje kedden elmondta, hogy megválasztása esetén a legális bevándorlásra tervezett moratórium "néhány hétig" fog tartani, s kérni fogja "a tartalékos katonák behívását, hogy segítsenek a határok visszaállításában".

"Moratóriumot fogok hirdetni addig, amíg életbe lépnek azok az intézkedések, amelyekkel elérhetjük a 10 ezres (bevándorlási) kontingenst, ez a hosszabb időre szóló vízumok moratóriuma lesz, amely eltart majd néhány hétig és ez alatt fel tudjuk mérni, hol is tartunk" - mondta Marine Le Pen az RTL rádiónak adott interjúban.

A moratórium nem szerepel a párt 144 pontos elnökválasztási programjában. Az április 23-i első forduló egyik favoritjának számító radikális jobboldali politikus hétfő esti nagygyűlésén jelentette be, hogy "köztársasági elnöksége első intézkedése Franciaország határainak visszaállítása lesz", és azt is jelezte, hogy a legális bevándorlásra "azonnali moratóriumot" rendel el, ha május 7-én megválasztják köztársasági elnöknek.

Marine Le Pen a jelenlegi évi mintegy 200 ezer legálisan - elsősorban családegyesítéssel (90 ezer) és diákként (70 ezer) - érkező bevándorló számát 10 ezerre csökkentené.

"A turista vízumokat illetően nincs szó moratóriumról, és azon diákok esetében sem, akik a vízumuk meghosszabbítását fogják kérni a következő évre" - hangsúlyozta Le Pen, aki elsősorban az általa jelentős számúnak tartott családegyesítési és a magánéleti okokból kért vízumok számát csökkentené.

Marine Le Pen elutasította azt a felvetést, hogy a családegyesítés felfüggesztése ellentétes lenne az Emberi Jogok Európai Bíróságának joggyakorlatával.

"Néhány hétig szükség lesz rá, hogy mérleget készítsünk, a valóság az, hogy a tömeges bevándorlás, a migrációs áradat nem kitaláció" - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Front elnöke. Szerinte a "bevándorlás súlyos teher, nem szerencse, hanem tragédia".

Marine Le Pen megválasztása esetén "behívná a tartalékos katonákat, miután azonnal visszaállítaná a határokat". Ez az elképzelés sem szerepel a 11 pontos elnökválasztási programban. A schengeni egyezmény felfüggesztése, 15 ezer új rendőri és csendőri állás létrehozása, valamint a dzsihadista gyanú miatt megfigyelt külföldiek azonnali kiutasítása is Marine Le Pen első és azonnali elnöki intézkedései között szerepel, ha államfőnek választják a franciák.

Francois Fillon konzervatív jelölt elutasította kedden a moratórium ötletét, de a bevándorlás szabályozását ő is elengedhetetlennek tartja.

"A bevándorlást szabályozni kell miután a gazdasági, szociális és lakhatási helyzetünk nem teszi lehetővé, hogy annyi embert fogadjunk, mint amennyi jönni szeretne hozzánk. Egy moratóriumnak semmi értelme. A diákokat fogadnunk kell. A külföldi orvosok nélkül nem működnének tovább a kórházaimnk" - hangsúlyozta a jobboldali jelölt az Europe1 kereskedelmi rádióban.

Francois Fillon szerint egy olyan kvótarendszert kellene bevezetni, mint amelyet Kanada is működtet.

"Nem a bevándorlás fenyeget minket, hanem az értékeink és a történelmünk feladása. Ha büszkék vagyunk az identitásunkra, és megvédjük, akkor sokkal könnyebbebben integráljuk a külföldieket" - mondta Fillon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!