Francia elnökválasztás - Legfrissebb felmérés: csökkent Marine Le Pen hátránya a második fordulóban

Külföld, 2017.02.20

A két hónap múlva esedékes francia elnökválasztás jelöltjeinek esélyeit mérő legfrissebb felmérés szerint a első fordulót továbbra is Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke nyerheti, aki a második fordulóban vesztésre áll, de csökkent a lemaradása a konzervatív és centrista riválisaival szemben.

A februrár 17. és 19. között 1534 francia választópolgár megkérdezésével az Opinionway közvélemény-kutatóintézet által készített felmérés azt mutatja, hogy ha most tartanák az elnökválasztás első fordulóját Marine Le Pen végezne az első helyen 27 százalékkal. A Nemzeti Front elnöke egy százalékpontot javított a legutóbbi, pénteki felméréshez képest.

A családja állítólagos fiktív parlamenti állásai miatt botrányba keveredett és két hét alatt a favorit helyről a harmadik helyre csúszott Francois Fillon konzervatív jelölt már pénteken felzárkózott a centrista Emmanuel Macron mellé a második helyre az első fordulóban, s jelenleg mindketten 20 százalékon állnak.

Marine Le Pen mindkettőjüktől kikapna a második fordulóban, de kisebb aránnyal, mint a pénteki felmérésben. Macron 58-42, Fillon pedig 56-44 arányban aratna győzelmet a Nemzeti Front jelöltje felett. Múlt héten Macron esetében még 60-40, Fillonnál pedig 57-43 volt ez az arány.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!